Dveře na záchod je lepší zavírat, vysvětlují Piráti zamčení internetového fóra pro veřejnost

Ivan Bartoš, Klára Kocmanová a Markéta Gregorová na pirátském celostátním fóru

Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS)

Piráti jsou od úterý o něco méně transparentní stranou než doposud. Definitivně si totiž odhlasovali uzavření svého internetového fóra pro veřejnost. Krok, o němž se v mediálním prostoru spekulovalo dlouhé měsíce, podpořilo 296 členů ze 456 hlasujících. Pirátské fórum, které je jedním ze symbolů strany, bude nadále dostupné pro členy či registrované příznivce.

„Pro upřesnění – fórum jako takové se neuzavírá, pouze už nebude přístupné veřejnosti a politické konkurenci,“ vysvětloval na sociálních sítích člen strany Adam Piechowicz. „Nejvíce to mrzí novináře a marketéry hnutí ANO,“ doplnil další představitel Pirátů Jan Štěpánek.

Uzavření či omezení stranického fóra pro veřejnost prosazovali hlavně Piráti, kteří sedí v Poslanecké sněmovně, i členové podílející se na vedení Prahy. Velmi otevřeně o tom v poslední době mluvil například náměstek pražského primátora a kandidát na nového stranického předsedu Zdeněk Hřib či ministr zahraničí a dnes již bývalý člen Pirátů Jan Lipavský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výroky Piráta Michálka jsou směšné a hloupé. Vládu neřídím já, ale Fiala, říká Stanjura

I když internetové fórum patří mezi jednu z hlavních charakteristik Pirátů, mnozí členové kritizovali extrémní otevřenost a transparentnost s tím, že má své nevýhody – mimo jiné medializaci některých vnitrostranických sporů a hádek.

„Piráti si odhlasovali uzavření diskusního fóra pro běžné návštěvníky. Byl jsem pro. Debata se zastánci otevřenosti fóra je obtížná. Prý je to součást pirátské DNA, maximální transparentnost. To ano, ale dveře na záchod je lepší zavírat,“ upozornil další člen strany Patrick Zandl.

Zdaleka ne všichni jsou ovšem se zmíněnou změnou spokojeni. „Zcela uzavřená by měla být i volba předsedy, a to i pro novináře. Je to větší komedie, než jste čekali. Absurdita,“ kritizoval Dalibor Záhora, který je jedním ze zakládajících členů.

Kromě diskuse o nejrůznějších tématech na pirátském fóru probíhají také důležitá hlasování. Třeba koncem září si Piráti na fóru odhlasovali odchod z vlády. Šlo o reakci na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.

Tagy:
politika Zdeněk Hřib Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Lipavský pirátské fórum fórum Internet Dalibor Záhora Jan Štěpánek Adam Piechowicz Patrick Zandl