Fialův spěch s odvoláním Bartoše byl podivný, uznal Dvořák. Pak dal za příklad svou práci

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

CO NA TO MINISTR (39)

Není mi zcela jasné, proč Petr Fiala (ODS) s odvoláním vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) tak spěchal. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Podle něj se Pirátské straně úterní tisková konference příliš nepovedla a považuje ji již za začátek kampaně před následujícími volbami.

„Jestliže Ivan Bartoš nebyl schopný zvládnout digitalizaci stavebního řízení, tak měl být odvolán. Za takový malér se v politice zkrátka platí. Je otázka, jestli provedení bylo košer, protože i my jsme se o něm dozvěděli na poslední chvíli,“ pronesl Dvořák na CNN Prima NEWS k Fialově kroku.

ČTĚTE TAKÉ: Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala. Popsal, jak probíhala schůzka s Bartošem

Na ten měl premiér podle Dvořáka právo. „Je to sice postup podivný, ale zcela v souladu s ústavou, a to převyšuje všechny koaliční dohody,“ vysvětlil Dvořák. Není mu prý jasné, proč Fiala tak spěchal.

Úterní tisková konference Pirátské strany, při které její zástupci spustili kanonádu proti premiérovi a ODS, považuje Dvořák za nešťastnou. „Byla absolutně nepovedená a výrazem paniky, zděšení a nepřipravenosti,“ řekl Dvořák. Podle něj na ní Piráti již zahájili kampaň pro příští volby. „Znělo to jako tiskovka opoziční strany a ne strany, která se snaží nějak tu vzniklou situaci napravit,“ uvedl Dvořák.

Inspirace Havlíčkem

Zdar hnutí ANO v krajských volbách podle Dvořáka vládě vyslal jasný vzkaz. „Aby se podobný úspěch opozice již neopakoval, musíme více pracovat a lépe komunikovat naše úspěchy. Já se o to poctivě snažím, ale je to náročné, protože negativní zprávy se šíří lépe než ty pozitivní,“ konstatoval Dvořák.

Za poučný považuje volební úspěch Karla Havlíčka (ANO). „Nemusím se s kolegou Havlíčkem shodnout na všem, ale to, jak objel celý Středočeský kraj a získal tam tolik hlasů, ukazuje, že dennodenní kontakt s lidmi funguje. Takže pro mě to je poučení, že musíme víc s lidmi mluvit a zajímat se o jejich problémy,“ uzavřel Dvořák.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: S Fialou a Bartošem si musím promluvit, prohlásil Pavel. Obává se možného rozkolísání vlády

Tagy: