GLOSA: Bláznivé úterý 24. září 2024. Den, kdy se zhroutila pětikoalice

Ivan Bartoš a Petr Fiala

360° (268)

Kdyby ve středu odpoledne v České republice přistál talíř plný zelených Marťanů, kteří by chtěli založit novou koalici s Jiřím Paroubkem, bylo by to asi pořád uvěřitelnější než události, k nimž došlo v úterý 24. září 2024. Den, během něhož se de facto zhroutila vládní pětikoalice, si budeme pamatovat jako jeden z nejpodivnějších dnů novodobé historie české politiky.

Zkusme si připomenout, k čemu všemu vlastně během 24. září došlo. Ráno se dosluhující předseda Pirátů, ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš schází s premiérem Petrem Fialou (ODS), aby hovořili o současných problémech a prioritách vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala. Popsal, jak probíhala schůzka s Bartošem

V 10 hodin Bartoš novinářům oznámí, že s premiérem našel shodu a že kabinet musí pořádně zabrat. Ve 13 hodin však Fiala vystoupí na tiskové konferenci s tím, že navrhne prezidentovi odvolání Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra, jelikož podle něj není schopen dotáhnout digitalizaci stavebního řízení.

Krátce před 14. hodinou Piráti na svém stranickém fóru hlasují o odchodu z vlády. Návrh má v průběžném čase drtivou podporu většiny členů. Mezitím už zástupci opozice s popcornem a colou sledují obrazovky svých televizí a jen s údivem pozorují, co se to vlastně děje. Rozvrácené pětikoalici se nepochybně smějí tak moc, až je z toho bolí bříška.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

V 15:30 Bartoš na tiskové konferenci pirátského poslaneckého kvarteta sděluje, že překvapivé jednání premiéra považuje za podraz postrádající prvky lidské slušnosti a že koalice Spolu dne 24. září oficiálně započala cestu k vládnutí s Andrejem Babišem (ANO).

Další pirátští zákonodárci – Jakub Michálek, Olga Richterová a Klára Kocmanová – mluví o vykopnutí jejich strany z vlády. Zároveň se tvrdě pouští do koaliční ODS. Tu po třech letech společného vládnutí zničehonic vykreslují jako partu kmotrů, kteří si Fialu vedou jako loutku. Jasný a definitivní odchod z vlády ale Piráti zatím nepotvrzují. Náznaky jsou ovšem jasné.

V 16 hodin Fiala reaguje na pirátská tvrzení, že jedná pod tlakem vlivných spolustraníků. Tato nařčení důrazně odmítá. Spor se samozřejmě rozdmýchává i na sociálních sítích. Tam ODS společně s TOP 09 a KDU-ČSL naplno válčí proti Pirátům. Vesměs neutrální Starostové pouze zmiňují, že je bizarní vládní krize poněkud překvapila a že ji neočekávali. Pirátům se požadovaného zastání od STAN nedostává. Rakušanovi a spol. se pryč z vlády očividně nechce.

Česká veřejnost také skoro celý den netrpělivě očekává vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který úvod podivné koaliční krize promeškal kvůli návštěvě USA. Ve 21 hodin Lipavský novinářům potvrzuje, že pokud si Piráti odhlasují odchod z vlády, tak i on podá demisi.

V posledních dnech rebelující Pirát ale zároveň dodává, že by zřejmě v takovém případě rovněž opustil svou stranu. K tomu Lipavský naznačuje, že se mu moc nepozdával obsah tiskové konference pirátských poslanců.

Člověk vlastně jen nevěřícně zírá a říká si PROČ. Proč si Petr Fiala vybral tu nejméně vhodnou chvíli, kdy „odrovnat“ Bartoše? Proč ho o svém rozhodnutí informoval telefonicky a neřekl mu to do očí během ranní schůzky? Proč Ivan Bartoš v případě nezvládnuté digitalizace neprojevuje větší sebereflexi? Proč Piráti tři roky vládli se stranou, která je podle nich plná kmotrů?

Ještě v pondělí 23. září bych asi opravdu považoval za pravděpodobnější oranžovo-zelenou koalici Jiřího Paroubka s Marťany než sérii událostí z 24. září 2024. Jen se zamyslete… Kolik byste před pár dny vsadili na to, že europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) oznámí, že vedení lidovců navrhne, aby Janu Lipavskému nabídli spolupráci?

Tagy: