Efektivnější než bariéry je dialog s migranty, říká pirátský europoslanec Peksa

360° 7.9.2021

Příběh uprchlíků a dialog s nimi je důležitější než stavět ploty na hranicích, uvedl v pořadu 360° pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Otázka migrace podle něj slouží politikům jako zástěrka, aby nemuseli řešit závažnější otázky, jež tuzemsko trápí, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS. Oponoval mu však europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle něhož Česko nemá povinnost starat se o ekonomické migranty.

„Jsem toho názoru, že efektivnější než bariéry je dialog. Je ale potřeba zjistit, kdo je kdo, a administrativně to zpracovat. Nedosáhneme toho střílením a budováním plotů, ale tím, že si poslechneme jejich příběh,“ uvedl Peksa v pořadu 360°.

Na rozdíl od roku 2015, kdy byla migrační krize, nevnímá Peksa současnou situaci jako kritickou. „V roce 2015 požádalo o azyl přes jeden milion lidí. V posledních letech se celkové číslo pohybuje kolem 150 tisíc, nevnímal bych to jako vyhrocené,“ zdůraznil.

Téma migrace tak podle něj mnohdy funguje jako zástěrka, na kterou se mohou politici odvolávat. „Je u nás vytahováno namísto řešení problémů v průmyslu nebo potíží s nedostatkem bytů. To by se mělo řešit více než otázka migrace,“ argumentoval dále.

Zahradil však s tím nesouhlasil. „Migrace chvíli dřímala pod povrchem, ale téma to určitě je. Příliv migrantů se oproti roku 2016 na chvilku ztenčil, problém ale nikdy nezmizel a možná se stane zase zřetelnějším, protože mohou nastat další migrační vlny, které se nabalí na uprchlíky z Afghánistánu,“ reagoval.

Česko přispěje na stavbu plotu Litvě

Česko přispěje Litvě na stavbu plotu na hranicích s Běloruskem, jehož cílem je zbrzdit migranty. Podle europoslance Peksy je potřeba chápat situaci v kontextu. „Lidé jsou oběti teroristického Lukašenka, jenž se nás snaží poškodit. Je to jiné než v roce 2015. Tehdy to byla neorganizovaná skupina lidí,“ uvedl.

„Je to správný krok, jde o ochranu vnější hranice unie a vyjadřujeme tím spoluzodpovědnost za to, aby se chránila před přílivem nelegálních migrantů,“ dodal Zahradil, který mimo jiné zdůraznil, že Česko nemá povinnost starat se o ekonomické migranty.

Tagy: