Ekonom: Inflace je za bodem zlomu, přichází zlepšení. Mystifikujete lidi, kontruje Středula

Štěpán Křeček a Josef Středula

360° 25.9.2023

Česko má za sebou řadu negativních událostí. Nejdřív pandemie, po ní přišla energetická krize, obří inflační epizoda a válka na Ukrajině. Teď se ale blýská na lepší časy, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček. „Přichází jednoznačné zlepšení,“ nechal se slyšet. Proti tomuto tvrzení se ohradil šéf odborářů Josef Středula, podle kterého Křeček jen mystifikuje.

Podle ekonoma Křečka inflace v Česku výrazně klesá. „Konečně se vrátíme k růstu reálných mezd, tím pádem se bude zvyšovat životní úroveň a naše hospodářství se v příštím roce vrátí k růstu,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Děti nesmí být poukázkou k chudobě. Mladá rodina se zajistí jen těžko, kritizoval Špidla

Zatím sice stojíme teprve na začátku zlepšování, podle Křečka jsme ale za bodem zlomu. „Rozhodně to za rok, za dva bude výrazně lepší, a to díky správné hospodářské politice,“ řekl ekonom, který působí i jako poradce premiéra Petra Fialy (ODS).

S jeho optimistickým výhledem ale zásadně nesouhlasí šéf odborářů Středula. „Žádná hospodářská politika se neprovádí. Řeší se to velmi špatným způsobem pouze prostřednictvím daní,“ uvedl a dodal, že to podle něj zhorší životní úroveň na několik let. „V žádném případě nepůjde o otázku jednoho či dvou let, protože propady jsou už teď obrovské. Abyste to mohli zlepšovat, musí být nárůsty příjmů vyšší než inflace, což nyní vypadá velmi nerealisticky,“ zdůraznil Středula.

Tagy: