Ekonom: Jaderné zbraně by daly válce jiný rozměr. Koruna by reagovala úplně jinak než dolar

Co na to vaše peněženka 21.9.2022

Ruská invaze na Ukrajině citelně ovlivňuje i ekonomiku celého světa. Pokud by se ruský prezident přiklonil k jaderným zbraním, válka by získala úplně jiný rozměr. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by hrozilo, že se česká koruna ocitne „ve volném pádu“, protože trh by dramaticky znejistil, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka.

„Obchodní vztahy jsou hluboko pod bodem mrazu, nelze je dále zhoršit. Předělem by bylo použití jaderných zbraní, to by dalo celé válce nový rozměr,“ komentoval možný vývoj na frontě z ekonomického pohledu Kovanda.

Panují totiž obavy, že by ruský prezident mohl jaderné zbraně použít. Například americký prezident Joe Biden prohlásil, že Putinovy jaderné hrozby vůči Evropě ukázaly ze strany Ruska „bezohledné ignorování“ Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Posílil by dolar

„Najednou by to byla válka, která nemá v historii obdoby. Trhy by dramaticky znejistily, dočkali bychom se ještě většího posílená dolaru jakožto bezpečného uložiště zlata a česká koruna by se naopak mohla ocitnou ve volném pádu,“ varoval Kovanda.

Investoři by se prý vyděsili a investovali by do bezpečnějších aktiv. „Rizikové měny jako českou korunu by odhazovali v dáli,“ dodal ekonom. Už nyní je koruna vůči dolaru nejslabší za více než dva roky, kurz se blíží 25 korunám za dolar.

Tagy: