Elektronický systém přihlášek už funguje, hlásí Cermat. Odevzdány jsou stovky žádostí

Ilustrační foto

V elektronickém systému přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo od pátečního spuštění k dnešnímu dni zhruba do 08:00 podáno plně elektronicky 530 přihlášek. Uvedl to ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí. Systém se po odkladech otevřel v pátek před půlnocí. Problémy už žádné nenastaly, řekl Krejčí.

Původně se měl systém spustit ve čtvrtek 1. února, ale organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti spuštění systému odložila.

GLOSA: V hlavní roli komedie Cermat ministr Bek aneb Nejlepší digitalizace je tužka a papír

„Nejsou žádné problémy, vše běží tak, jak má,“ řekl Krejčí. „K dnešnímu dni zhruba do 08:00 bylo podáno 580 přihlášek, z toho 50 hybridně, zbytek plně elektronicky,“ dodal. V případě hybridního podání musí zájemci vygenerovaný dokument doručit do školy.

Systém je od pátečního pozdního večera otevřený pro uchazeče a zákonné zástupce, ředitelé podle zástupců Cermatu dostanou přístupy během příštího týdne, aby mohli zadávat papírové přihlášky.

Elektronický systém vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním. Nově si mohou zájemci podat tři přihlášky místo dvou, vyznačí na nich pořadí, kterým školám dávají přednost. Na základě výsledků zkoušek a priorit uchazečů je pak systém automaticky rozřadí. Přihlášku lze podat plně elektronicky, ale i papírovou formou s podporou elektronického systému, nebo pouze papírovou formou.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba s 120 tisíci uchazeči.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Elektronický systém přihlášek na střední školy ve čtvrtek nefungoval

Tagy:
vzdělávání střední školy přihlášky CERMAT Miroslav Krejčí školství elektronické přihlášky