Emoce mojí mluvčí nepřekročily hranici, brala to citlivě. Počítám s ní, vzkázal Pavel

Emoce mojí mluvčí nepřekročily hranici, brala to citlivě, hájil Markétu Řehákovou v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS nově zvolený prezident Petr Pavel. Se svou „pravou rukou“ prý na Hradě počítá.

„Vyjadřovala emoce, ale rozhodně ne špatné. V ten moment byly pochopitelné. Pro mě to nebylo nic, co by překročilo hranice. Nevidím důvod vidět to kriticky, svým způsobem to k tomu patřilo,“ hájil Pavel v Partii vystoupení své mluvčí.

Na Markétu Řehákovou se totiž v sobotu odpoledne snesla kritika za to, jak vedla tiskovou konferenci po sečtení hlasů druhého kola prezidentské volby. „První úkol pro Pavla: vyměnit Řehákovou. Vážně. Užila si kampaň, ale nechápe svoji roli,“ napsal například politolog Miloš Gregor na Twitteru.

K TÉMATU: Pavlova mluvčí: Kritizují mě lidé, kteří nikdy nevyhráli volby. Ukážu i vážnou tvář

Kritiku podle Pavla jeho mluvčí brala velice citlivě. „Říkal jsem jí, že nemusí brát hodnocení sociálních sítí jako bernou minci. Ten svět nereflektuje realitu,“ zdůraznil nově zvolený prezident s tím, že projev Řehákové byl adekvátní k atmosféře, která v sobotu ve volebním štábu zavládla.

Pavel také zdůraznil, že si myslí, že jeho mluvčí bude lepší než současný mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Měl snahu sám interpretovat nejen prezidenta, ale i premiéra. Taková role mu nepříslušela, nekomunikoval moc dobře s novináři,“ kritizoval. „U Markéty Řehákové s tím problém nebude,“ slíbil.

Plánuje složit tým

Od pondělí Pavel plánuje pracovat na složení týmu, který si vezme na Hrad, i na svém programu na další týdny. „Budeme připravovat regionální výjezdy a podklady pro jednání s vládou, abych mohl po inauguraci rovnou pracovat. Bude potřeba přenastavit fungování Kanceláře prezidenta republiky. Naprostá většina z nás viděla, že za současného vedení to nefungovalo, ztrácela důvěryhodnost a respekt, nefungovala jako profesionální úřad,“ nastínil záměry Pavel. Zároveň ale zdůraznil, že je tam i řada lidí, která pracovala dobře.

Plánuje hledat třeba nového šéfa protokolu. Také zatím neví, kdo z jeho současného týmu s ním vůbec bude chtít jít na Hrad, protože to pro ně bude znamenat „změnu práce“. „Mám ale řadu kvalitních lidí, na které se mohu spolehnout,“ zdůraznil v Partii nově zvolený prezident.

Tagy: