Ester má ještě mnoho nevyužitého potenciálu, říká její objevitel z Red Bullu

Může to být téměř k nevíře, ale od jednoho nápojového koncernu ke druhému přivedla českou lyžařku a snowboardistku Ester Ledeckou zřejmě špatně podepsaná smlouva a nedůslednost. Jak se to stalo, kdo na tom vydělal a jaký má dvojnásobná olympijská vítězka potenciál, popisuje v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Robert Trenkwalder, šéf speciálních sportovních projektů společnosti Red Bull. Vzpomíná také na to, jak se mu podařilo získat italského trenéra Franze Gampera a jak od začátku věděl, že si s Ledeckou tzv. sednou i přes více než 40letý věkový rozdíl.

Ještě na olympijských hrách 2018 v Koreji, kde překvapivě triumfovala v lyžařském super-G a vyhrála také paralelní slalom ve snowboardingu, závodila Ledecká s červenou helmou. Běžně na ní měla nápis Coca-Cola. Jenže americký výrobce nápojů si Ledeckou už jako olympijskou vítězku nechal „ukrást“ rakouským koncernem specializovaným na energetické nápoje Red Bull. Od prvního ledna 2019, den po skončení smlouvy s Coca-Colou, tak Ledecká jezdí v typické modro-šedé přilbě. Nejen o okolnostech této změny mluvil se CNN Prima NEWS Robert Trenkwalder, šéf speciálních sportovních projektů společnosti Red Bull.

Kdy jste poprvé slyšel jméno Ester Ledecká? Nebo jste ji viděl osobně?
Poprvé jsem o ní slyšel v roce 2016 v souvislosti se snowboardingem. Už tehdy patřila k nejlepším.

A v souvislosti s lyžováním?
To bylo také v roce 2016. Viděl jsem ji naživo na Světovém poháru v německém Garmisch-Partenkirchenu, kde jsem doprovázel svou dlouholetou svěřenkyni a tehdejší největší hvězdu Lindsey Vonnovou (americká sjezdařka, olympijská vítězka ve sjezdu 2010, pozn. red.). Ester jela s vysokým startovním číslem a ohromila mě svým totálním nasazením jak ve sjezdu, tak i v super-G.

Ester Ledecká měla před Red Bullem na helmě reklamu na Coca-Colu. Jak obtížné bylo dostat ji pod křídla Red Bullu?
Od té doby, co jsem ji viděl v Garmisch-Partenkirchenu, jsem ji sledoval. O dva roky později vyhrála olympijské hry v Koreji a vedli jsme první rozhovory. Zjistil jsem, že její smlouva s Coca-Colou končí 31. prosince, což bylo poměrně neobvyklé, ale o to větší příležitost a šanci to představovalo pro Red Bull. Po dvou setkáních byla z našeho speciálního projektu zaměřeného na sportovce nadšená, takže jsme se mohli rychle dohodnout a podepsat smlouvu, která platí od prvního ledna 2019.

Po dvou setkáních byla z našeho speciálního projektu zaměřeného na sportovce nadšená.

Bylo pro Red Bull důležité podepsat kontrakt právě s Ester Ledeckou? Zvlášť proto, že český trh není nijak velký?
Pro Red Bull hrála Ester v té době důležitou roli, protože jsem v ní viděl sportovkyni, která by se mohla stát absolutní špičkou ve dvou různých sportech. A můj pocit se potvrdil. Před příchodem do Red Bullu byla sice olympijskou vítězkou v super-G, ale neměla špičkové výsledky ve Světovém poháru. A nyní už patří i ve Světovém poháru mezi špičkové závodnice v rychlostních disciplínách. V tomto případě nešlo pouze o český trh. U špičkových sportovců jako je Ester získáváte díky této výjimečné konstelaci vliv na trh po celém světě.

Popravdě, viděl jste už tehdy v Ester Ledecké potenciál?
Ano, Ester ho měla od začátku. Postupem času jsem si však uvědomil, že je mnohem větší, než jsem si na začátku myslel. I nyní má Ester v mnoha oblastech nevyužitý potenciál!

Stojíte za spoluprací Ester Ledecké s italským trenérem Franzem Gamperem. Podle jejích slov jste jí měl slíbit nejlepšího trenéra na světě. Jak jste na tento nápad přišel?
Díky svým dlouholetým zkušenostem trenéra v alpském lyžování vím, co je důležité. Šestnáct let jsem úzce spolupracoval s Lindsey Vonnovou a jejími trenéry a mohl tak ještě rozšířit své bohaté zkušenosti. Franze Gampera znám z našeho společného trenérského působení v Evropském poháru, kdy on vedl italský tým a já rakouský. Později jsem s ním spolupracoval, když vedl Aksela Lunda Svindala (norský sjezdař, olympijský vítěz v super-G 2010 a ve sjezdu 2018, pozn. red.) a byl také hlavním koučem norské reprezentace.

Byl jste přesvědčený, že se k sobě Ester a Franz hodí navzdory věkovému rozdílu?
Ano, byl jsem přesvědčený. Jak už jsem řekl, Franze Gampera znám dlouho a velmi si ho vážím i jako člověka. Byl a je se mnou na stejné vlně, takže jsem hned věděl, že si bude dobře rozumět i s Ester. Věkový rozdíl v tomto sportu nehraje velkou roli. Naopak, Franz s sebou přináší mnoho zkušeností.

Jak dlouho přemýšlel Gamper o spolupráci s Ledeckou?
Ne tak dlouho. Předložil jsem mu konkrétní návrhy, jak by spolupráce se mnou, Ester a zbytkem týmu mohla vypadat, a on byl touto myšlenkou nadšený.

Ester Franze Gampera předtím neznala, ale po našem rozhovoru mi důvěřovala a dala mi souhlas.

Znala Ledecká historii a úspěchy Franze Gampera? Jak dlouho se rozhodovala ona?
Ester ho předtím neznala, ale po našem rozhovoru mi důvěřovala a dala mi souhlas. Po jakémsi „zkušebním týdnu“ se potvrdilo, že k sobě budou Ester a Franz pasovat, a tak začala společná práce.

Na únorovém mistrovství světa v Cortině d'Ampezzo získali společně dvě čtvrtá místa ve sjezdu a v super-G. Spokojení? Ester? Franz? A vy, jako šéf speciálních projektů sportovců Red Bullu?
Ester tam měla zdravotní potíže, o kterých se nemluvilo. Proto má i dnes můj velký respekt. Byla velmi dobře připravená a ve formě, takže naděje na medaili nebyla neopodstatněná. Na velkých akcích je čtvrté místo samozřejmě nešťastné pro všechny, ale Esteřin výkon byl přesto za daných okolností velmi dobrý.

Kdy bylo jasné, že budou pokračovat ve spolupráci? Chtěly to obě strany?
Po sezóně bylo o čem diskutovat, protože jsem si vždy kladl ty nejvyšší cíle. Poměrně rychle ale bylo jasné, že spolupráce Ester a Franze bude pokračovat i v nadcházející sezoně, obě strany si to přály. Franz je spolu se mnou součástí jejího týmu, od léta letošního roku ovlivňujeme jako Red Bull i kondiční přípravu Ester. Kromě nás jsou zde další trenéři a také fyzioterapeut. Zásadní je, aby dobře fungovala vzájemná spolupráce.

Je cílem získat medaili na olympijských hrách v Pekingu?
Ano, medaile je cílem, ale víme, že to bude těžké. Nikdo neví, co můžeme v Číně očekávat. Svou roli může sehrát i fakt, že olympijské hry mají vždy své vlastní „zákony“, takže mnoho věcí musí do sebe zapadnout. Dalším obtížným bodem bude u Ester koordinace snowboardingu a alpského lyžování.

Právě, takže jak „souboj“ mezi lyžováním a snowboardingem ovlivňuje společnost Red Bull? Co je pro značku důležitější?
Pro Red Bull nejde o souboj. Je velmi výjimečné, že sportovkyně byla světovou špičkou ve dvou různých sportech. Když Ester přišla k Red Bullu, byla ve snowboardingu už nejlepší. Mou vizí je pomoci jí dostat se tam i v alpském lyžování.

Nikdo neví, co v Číně očekávat. Svou roli může sehrát i fakt, že olympijské hry mají vždy své vlastní „zákony“.

Myslíte, že Ester Ledecká může po čtyřech letech zopakovat svá vítězství na lyžích a snowboardu? Je to její sen?
Jediné, co můžeme my i Ester udělat, je připravit ji co nejlépe na olympijské hry. Pokud bude v dobré formě, věřím jí, ale jsem také realista. Zopakovat mimořádný úspěch z roku 2018 by bylo neuvěřitelné.

Překvapilo vás vítězství v lyžařském super-G v Koreji 2018 jako ji samotnou?
Ano, překvapilo. Viděl jsem to na vlastní oči. Věděl jsem, že už je technicky dobrá lyžařka a že předtím absolvovala dobré závody. Její vítězství však pro mě bylo nepředvídatelné.

Co jste si tehdy myslel? Náhoda? 
Nevěřím na náhody, ale skutečnost, že se jí podařilo předvést takový výkon právě v ten den, byla senzační.

Tagy: