Maláčová je novou šéfkou SOCDEM. Jsme neviditelní a často směšní, burcovala na sjezdu

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala Jana Maláčová. Bývalou ministryni práce a sociálních věcí si do svého čela zvolili delegáti strany na sjezdu v Hradci Králové. Nahradí Michala Šmardu, který se po třech letech ve funkci rozhodl post po nevydařených zářijových volbách neobhajovat.

Maláčová na úvod projevu poděkovala končícímu předsedovi Šmardovi za jeho práci ve vedení strany. Současnou situaci v SOCDEM následně ostře zkritizovala. Strana podle ní umírá a upadá v zapomnění. „Jsme neviditelní a často směšní,“ řekla Maláčová.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu, míní Maláčová. Vládní strany lžou a škodí

V projevu před straníky zdůraznila některé ze svých priorit, které chce ve vedení SOCDEM prosazovat. Podle ní by měly mít přednost problémy občanů v Česku, nikoli problémy v zahraničí. Dále se chce soustředit na rozumnou hospodářskou politiku, spravedlivější daně, zlevnění bydlení a kvalitnější vzdělání.

Vyjádřila se zároveň ke spekulacím o možné spolupráci s koalicí Stačilo! šéfky komunistů Kateřiny Konečné. „Pokud se mi podaří sestavit alianci levicových sil, tak vám slibuji, že nebude zpochybňovat členství Česka v EU a NATO. Členové SOCDEM nebudou kandidovat na kandidátce KSČM a nebudeme se s komunisty slučovat,“ dodala Maláčová.

Jedním z jejích vyzývatelů byl bývalý senátor Jiří Dienstbier. Ten se podle svých slov rozhodl na předsedu kandidovat proto, aby zabránil sestavení koalice SOCDEM se Stačilo!, což má podle něj v plánu Jana Maláčová. „Spolupráce se Stačilo! je nepřijatelná. Není to levicové, ale konzervativně nacionalistické uskupení,“ uvedl Dienstbier.

První žena v čele SOCDEM

Kandidaturu do vedení strany Maláčová zveřejnila po krajských a senátních volbách, které pro stranu skončily neúspěchem. V reakci na ně se Šmarda rozhodl post neobhajovat. „Máme tu neschopnou, prolhanou vládu, která porušila všechny sliby. Chci, aby Sociální demokracie nemlčela. Musíme se ozvat, protože jsme tu byli vždy od toho, abychom se zastávali pracujících lidí,“ uvedla Maláčová v příspěvku na síti X.

Maláčová se stala první ženou ve vedení sociálních demokratů. Ve volbě na sjezdu strany porazila senátora a bývalého prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera i zastupitele Prahy 12 Petra Hůlu. Mezi lety 2018 a 2021 zastávala post ministryně práce a sociálních věcí v Babišově vládě. Dva roky byla také místopředsedkyní SOCDEM.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

Tagy: