Smršť na Euru: V Německu udeří extrémní bouřky, vichřice a kroupy. Výstraha platí i pro Česko

O víkendu v Evropě udeří další bouřky.

Předpověď počasí 28.6

O víkendu v Evropě opět udeří extrémní bouřky. Výstrahu před nimi v pátek večer vydala německá meteorologická služba (DWD). Od jihozápadu Německa by se měly postupně šířit až na sever země společně s vydatným deštěm a velkými kroupami. Meteorologové nevyloučili ani tornádo, píše Die Welt. V neděli silné bouřky zasáhnou i Česko.

Rozsáhlý bouřkový komplex bude od jihozápadu Německem postupovat v sobotu večer a v nočních hodinách ze soboty na neděli, varuje DWD na sociální síti X. Doprovázet ho mohou mohutné vichřice o rychlosti 80 až 100 km/h. Lokálně hrozí i orkány. Během několika hodin by rovněž mělo spadnout až 60 litrů srážek na metr čtvereční, místy i 80 litrů. Meteorologové také varují před kroupami, které mohou mít velikost až tři centimetry, lokálně dokonce až pět centimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře se prohnala Prahou. Zatopila podjezdy i trať u Čechova mostu, doprava hlásí problémy

V průběhu noci se bouřky budou přesouvat k severovýchodu. „Než se bouřkový komplex rozšíří, mohou se již během sobotního dopoledne vyskytovat silné bouřky jednotlivě,“ dodává DWD.

V sobotu v Německu hrozí také tornáda, upozornila DWD. Rizikovou oblastí je především Bádensko-Württembersko, informuje Die Welt.

Počasí by mohlo zkomplikovat i německé mistrovství Evropy, píše Bild. Fotbalisté Německa v sobotu vyzvou v osmifinále Dány. Zápas se má odehrát pod širým nebem v devět hodin večer. „Podle modelů hrozí nepříznivé počasí v Severním Porýní-Vestfálsku, Hesensku, Porýní-Falci a také na východě Německa. Sobotní zápas v Dortmundu tak může být pořádně bouřlivý,“ sdělil pro deník klimatolog Karsten Brandt z Donnerwetter.de. Předtím navíc meteorologové očekávají mimořádné vedro. Teploty mají dosáhnout až 35 °C.

Extrémní bouřky udeří i v Česku

Extrémně silné bouřky dorazí v závěru týdne i do Česka. V neděli přes naše území přejde od západu studená fronta a před ní příliv velmi teplého vzduchu. Během dne teploty dosáhnou až k extrémním 35 °C. Víkendovou výheň pak postupně od západu přeruší velmi silné bouřky, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

První by se měly vyskytnout během odpoledne ve středních Čechách. Postupovat budou k východu až severovýchodu. Podle meteorologů je doprovodí silný vítr s nárazy kolem 90 km/h a přívalové srážky s úhrny kolem 40 mm, ojediněle i více. Hrozí i supercely a větší kroupy. „Situace může být opět potenciálně nebezpečná, sledujeme ji a budeme upřesňovat,“ napsal ČHMÚ v pátek odpoledne na sociální síti X.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spoušť po bouřkách. Voda opět pustošila obce na Moravě, v Praze vyplavila supermarket

Tagy: