Eurokomisaře nominujeme my, zdůraznil na sněmu STAN Rakušan. Varoval před populisty

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nepochybuje o svém nároku nominovat českého kandidáta na eurokomisaře. Je ochotno se o tom bavit, ale dohodu považuje za jasnou, řekl na republikovém sněmu hnutí v Olomouci jeho předseda Vít Rakušan. Zároveň varoval, že se v Česku snaží k vládě dostat nebezpeční populisté a na politické scéně sílí extrémní proudy.

Rakušan počítá s ústní dohodou s premiérem Petrem Fialou (ODS), že eurokomisaře navrhne jeho hnutí. Předseda Pirátů Ivan Bartoš však v prosinci řekl, že dává smysl přijít hned se dvěma kandidáty – jedním za Piráty a jedním za STAN.

ČTĚTE TAKÉ: Spor Pirátů se STAN o eurokomisaře? Jako hádka mravence se slonem, míní komentátor

„Moje chápání bylo, že to budou Starostové, počkáme na nominaci a o ní bude rozhodovat vláda,“ uvedl v pátek Fiala. Pro zástupce Česka v Evropské komisi chce co nejsilnější portfolio, o čemž už nyní vede jednání.

Rakušan v sobotu zopakoval, že STAN s nominací počítá. „Nevýhoda nepsaných gentlemanských dohod je taková, že si ji pamatují jenom ti, kteří ji uzavírali. Podal jsem si ruku s premiérem, lidí v té místnosti moc nebylo, ale s panem premiérem to interpretujeme shodně. Piráti se sami na svých fórech se k tomu také vyjadřují, diskutují a mnozí z nich to vnímají jako legitimní požadavek STANu. Bavit se o tom určitě budeme, ale stejně tak říkám, my budeme nominovat eurokomisaře. Nepochybujeme o našem nároku, nominovat prostě budeme,“ řekl Rakušan.

„Průběžně se o tom budeme určitě bavit do evropských voleb a jméno určitě padne až po volbách, ale je potřeba předtím interně nejen s Piráty, ale i s ostatními koaličními partnery, vést jednání a neformálně se bavit v Bruselu, což taky děláme. Je to mnoho práce, ale my sami rozhodně náš vlastní nárok nezpochybňujeme,“ uvedl Rakušan.

Nejčastěji se s kandidaturou skloňují jména neúspěšné kandidátky na Hrad Danuše Nerudové a pirátského europoslance Marcela Kolaji, kteří jsou lídry kandidátek STAN a Pirátů v evropských volbách. „Danuše Nerudová splňuje kompetenčně, nasazením, erudicí, jazykovými schopnostmi z našeho pohledu velmi dobře kritéria, které tady jsou. Samozřejmě, rozhoduje se vždycky až po volbách, ale budeme určitě v debatách a jednání používat její jméno,“ uvedl Rakušan.

Varování před populismem

Ve svém projevu na sněmu také upozornil na „nebezpečný populismus“, který se snaží dostat do vlády. Na problémy podle ministra vnitra neexistují jednoduchá a populistická řešení. „Máme co obhajovat, můžeme prezentovat práci, kterou jsme přinesli, aby nepřišli lidé, kteří budou slibovat jednoduchá řešení. Jejich politika nemá obsah, chtějí si vzít moc a chtějí z ní profitovat,“ uvedl Rakušan. Okolní státy podle něj mohou být varováním, že změna může přijít rychle.

Poslední dva roky podle něj nebyly jednoduché, nejen pro STAN, ale i vládu a Česko. Zmínil válku na Ukrajině i příliv ukrajinských uprchlíků. „Myslím, že v této obtížné době vláda uspěla,“ uvedl Rakušan. Uznal však, že očekávání lidí byla větší.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala není silný lídr a voliči ho trestají, říká k nedůvěře Schmarcz. Popsal premiérovy chyby

„Je potřeba vysvětlovat, ukazovat reálné výsledky, že tu nejkrizovější situaci naše vláda zvládla velmi důstojně, ale také je třeba říct, že nekončíme. Jsme ve vládním poločase, dělat velké vládní reformy ve druhé části volebního období je nepopulární, populistická vláda by jen rozdávala. Jdeme odvážně do reformy penzí, reformy dávkové politiky, snažíme se z energetického skanzenu ČR vytvořit moderní soběstačnou zemi,“ uvedl Rakušan.

„Místo litování toho, co by se bývalo stihlo, a výmluv a sebelitování, v jakých těžkých podmínkách jsme k vládnímu kormidlu jako kabinet přišli, musíme opravdu pracovat a využít dva roky k vyřešení reálných problémů lidí v Česku. Musíme mít jako vláda výsledky a jasně, srozumitelně, přímo, lidem z očí do očí je voličům prezentovat a žádat je, aby ocenili naši skutečnou a reálnou práci,“ uvedl Rakušan.

Fiala: Bojujeme o podobu naší demokracie

Premiér a předseda ODS Petr Fiala před delegáty řekl, že se bojuje o to, jak bude vypadat v příštích letech Evropa i tuzemská demokracie. Ocenil také spolupráci s koaličním partnerem. „Umíme se vždy domluvit a dohodnout. Politika není individuální závod, je to týmová hra, vyžaduje spolupráci. V týmové hře jsou nevyhnutelné a potřebné kompromisy, je třeba potlačit vlastní ego, které se může někdy ukázat jako nejhorší nepřítel,“ uvedl Fiala.

Ocenil, že země dokázala zvládnout výzvy jako uprchlickou krizi. „I když se zdá, že ty největší krize jsme zvládli, že nás čeká nějaká rutina, skutečnost je ta, že nás nic jednoduchého nečeká. Nadále bojujeme o to, jak bude v dalších letech vypadat Evropa. Bojujeme nadále o to, jak bude vypadat naše demokracie, o to všechno se nyní hraje,“ uvedl Fiala.

Na sněmu promluvil i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka či poslanec a místopředseda TOP 09 Michal Kučera. Šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš poslal videozdravici.

Sobotní republikový sněm STAN není volební, nové vedení si bude hnutí vybírat v příštím roce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala je nejméně důvěryhodným politikem, nevěří mu 79 procent lidí. Nejlépe si vede Pavel

Tagy: