Fiala není silný lídr a voliči ho trestají, říká k nedůvěře Schmarcz. Popsal premiérovy chyby

Premiér Petr Fiala (ODS)

Nejméně důvěryhodným politikem je podle průzkumu premiér Petr Fiala

Proč je podle průzkumu premiér Petr Fiala (ODS) nejméně důvěryhodným politikem? Podle komentátora CNN Prima NEWS Martina Schmarcze jsou na vině zklamaní voliči vládní koalice. Příznivci liberálních stran dokonce konzervativce – mezi něž se ODS řadí – nenávidí. „Voliči ho považují za slabého lídra, tak to prostě je,“ podotkl na CNN Prima NEWS. Zmínil také, proč si prezident Petr Pavel drží nejvyšší důvěru mezi občany i to.

„Za dva roky se Petru Fialovi povedlo postavit si proti sobě vlastní voliče, i ty vládní. Jednak jsou to evidentně zklamaní příznivci Spolu, kteří mají pocit, že koalice je slabá, dělá málo reforem, neumí se dostatečně postavit ani ANO, ani liberálům ve vládě. Na druhé straně je z nízké důvěry vidět, že Fialu nemají rádi ani voliči hnutí STAN a Pirátů, což ukazuje, že ve vládě je velký rozpor mezi konzervativci a liberály,“ vysvětloval ve vysílání CNN Prima NEWS Schmarcz. Na tento rozpor podle něj doplácí především konzervativci.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušana bych seřval a vystřídal, řekl Zdechovský. Kritika srovnatelná s manýry ANO, míní Nerudová

Podle komentátora za Fialovou nedůvěrou nestojí úsporný balíček nebo důchodová reforma. „Stojí za tím právě to, že voliči, kteří očekávali od Fialy silnou politiku a viděli ji v březnu 2022, kdy byl na vrcholu a byl populárnější než Babiš, tak ji prostě nevidí,“ zdůraznil.

Trest voličů za měkkou koalici

Připomněl, že preference mezi vládnou a opozicí jsou zhruba vyrovnané. Preference však prý nemají na důvěru ve Fialu přímý vliv. „Je to zkrátka proto, že Fiala nemá důvěru voličů liberálních stran – kteří konzervativce nesnáší stejně jako SPD či ANO. Tak to prostě je. A navíc se mu povedlo naštvat i pravicové voliče, kteří si myslí, že je málo pravicový,“ jmenoval Schmarcz.

Podle těchto voličů byl úsporný balíček málo ostrý či že vláda udělala málo reforem. „Tohle určitě není trest za balíček, pozor. Když se přijal, tak preference Spolu stouply. Je to trest za to, že voliči vládní koalice mají pocit, že je měkká, slabá, málo šetří, málo tvrdá jak na liberály, tak vůči hnutí ANO. Prostě ho voliči považují za slabého lídra,“ pokračoval.

Kdo si naopak v průzkumu polepšil, byli lídři opozice: předseda hnutí ANO Andrej Babiš a předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Vidíme, že důvěra skutečně stoupá minimálně. To, co je podstatné, že si Babiš udržuje stejnou míru nedůvěry, zhruba 50 procent – společnost je tak pořád rozdělena na dvě půlky. Není to tak, že by Babiš byl najednou populární, pořád ho půlka národa nesnáší. Akorát, že Fialu – bohužel pro něj – nesnáší jeho vlastní příznivci, příznivci vládní koalice,“ vysvětlil komentátor.

V čele žebříčku jakožto nejdůvěryhodnější politik se pak umístil prezident Petr Pavel s 54 procenty, zaznamenal však mírný pokles. „U prezidenta je to tak vždy. Musí se hodně snažit, aby jeho důvěra spadla pod 50 procent. Víme, že se to podařilo v závěru mandátu Miloši Zemanovi, ale jinak standardně Češi prezidentovi věří. Jednak proto, že je to prezident, u nás je to něco jako demokratický král, a za druhé si musíme uvědomit, že prezident nemá na krku běžnou politiku, takže není důvod, proč ho nemít rád,“ dodal Schmarcz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Když se nic nezmění, důchod nebude mít vůbec nikdo, varovala Decroix. Zmínila i možný krach státu

Tagy: