Povinné očkování pro celou EU kvůli omikronu? Šéfka Evropské komise nastínila budoucí plány

Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise

Jak to bude s povinným očkováním v EU?

Evropská unie by měla vzhledem k šíření „vysoce nakažlivé“ koronavirové varianty omikron zvážit povinnou vakcinaci občanů všech členských států. Ve středu to navrhla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Šéfka Evropské komise apeluje na státy unijní sedmadvacítky, aby okamžitě začaly masově podávat občanům třetí dávku očkování proti koronaviru. Von der Leyenová to řekla novinářům po proslovu v Bruselu. Informoval o tom list The Guardian.

„Máme vakcíny. Životy zachraňující vakcíny, jenže ne všude je adekvátně využívají. A to za velkou cenu,“ míní šéfka druhého nejvyššího orgánu Evropské unie. Podle ní by měl Brusel uvažovat o povinném očkování pro všechny, zároveň ale uznala, že EU nemá členské státy do takového rozhodnutí nutit.

O povinném očkování státy v Evropě uvažovaly již dříve. Jako první na kontinentu zavedlo povinné očkování pro všechny obyvatele Rakousko. V úterý oznámilo Řecko, že bude vakcinace povinná pro všechny občany starší 60 let.

Také v Česku už se připravuje vyhláška, která nařídí povinné očkování nejen lidem nad 60 let, ale i zdravotníkům, vojákům či policistům.

Firmy Pfizer a BioNTech podle von der Leyenové slíbily, že urychlí produkci vakcín, kterými budou moci členské země začít očkovat mladší děti již za necelé dva týdny. Původně je přitom měly dostat až 20. prosince.

Tagy: