Povinné očkování nebude, uvádí web ministerstva. Vláda ho přitom otevřeně chystá

Zvěsti o povinném očkování jsou dezinformace, vakcinace je dobrovolná. Alespoň se to stále píše na webu ministerstva zdravotnictví v sekci nejčastějších mýtů a lží o koronaviru. Končící vláda přitom na veřejnosti otevřeně mluví o chystané povinné vakcinaci seniorů nebo některých profesí, jako jsou zdravotníci či vojáci.

Když Rakousko 19. listopadu oznámilo, že očkování proti koronaviru bude v zemi zakrátko povinné pro všechny, odšpuntovalo tím debaty po celé Evropě. Politici začali o této možnosti čím dál hlasitěji mluvit. A to i v Česku, kde si nejeden politik v pandemickém chaosu protiřečí. Ale zatímco končící vláda už otevřeně mluví o chystané povinné vakcinaci pro lidi starší 60 let, web ministerstva zdravotnictví to nijak nereflektuje.

„Očkování proti COVID-19 bude povinné pro všechny občany ČR pod hrozbou tvrdých trestů. Těm, kteří se očkovat nenechají, budou odebírány základní lidská práva a svobody. Neočkovaní budou občany ‚druhé kategorie‘,“ stojí pod nadpisem dezinformace.

„Očkování proti COVID-19 je dobrovolné a hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ vyvrací web údajné lživé pomluvy. Přitom vicepremiér Jan Hamáček na pondělní tiskové konferenci znovu potvrdil, že se připravuje vyhláška nejen pro potenciální povinnou vakcinaci seniorů, ale i zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách či hasičů. K očkování pro všechny vyzval i prezident Miloš Zeman.

Různá účinnost vakcín

Už v tuto chvíli tak web zdravotnictví uvádí zastaralé a nepravdivé informace, které politici v současnosti popírají. Většina údajů o hoaxech se totiž na webu resortu objevila v době, kdy vrcholila ne příliš pozitivně přijatá vládní marketingová kampaň influencerů Anny Šulcové a Jakuba Gulaba. To ještě otěže zdravotnictví držel Jan Blatný.

Povinné očkování ale není jediným tématem, ve kterém web informačně pokulhává. Tvůrci například nijak nezohledňují rozdílnou efektivitu jednotlivých vakcín. V nedávné studii naprosto pohořelo očkování od společnosti Johnson & Johnson, které údajně přestává být spolehlivě účinné již po dvou měsících. Naopak u mRNA vakcín se odhaduje vytrvalá efektivita zhruba půl roku.

Na webu ministerstva se o tom ale člověk nedočte. Spojení „každá z vakcín bude mít jinou účinnost“ se stále nachází v sekci dezinformace.

Tagy: