Exkluzivní průzkum v boji o Hrad. Nerudová by ve druhém kole drtivě porazila Babiše i Pavla

Druhé kolo prezidentských voleb by suverénně ovládla Danuše Nerudová. Ukazuje to nejnovější model agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Pokud by se postavila proti Andreji Babišovi, získala by 57 procent hlasů. V případě, že by se v boji o Hrad utkala s Petrem Pavlem, obdržela by 56 procent hlasů. V modelu, kdy by se Nerudová do druhého kola nedostala, by naopak slavil Pavel. Babiše by porazil za podpory 53 procent voličů.

Dva ze tří volebních modelů STEM pro CNN Prima NEWS uvedly jako vítězku druhého kola ekonomku Danuši Nerudovou. Pokud by se postavila šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, vyhrála by s podílem 57 procent. Expremiér by získal 43 procent hlasů.

V případě, že by se do druhého kola voleb Nerudová dostala s Pavlem, opět by z boje vyšla jako vítěz, pouze by si o jeden procentní bod pohoršila. Obdržela by 56 procent hlasů. Generál ve výslužbě by získal 44 procent hlasů.

U třetího modelu, který se týká duelu Babiše s Pavlem, by se stal vítězem generál ve výslužbě, a to s 53 procenty hlasů. Expremiér by „bral“ 47 procent hlasů.

První model mezi Nerudovou a Babišem počítá s teoretickou volební účastí 67 procent voličů. Za prezidentku by v tomto duelu ekonomku preferovalo 33 procent voličů. Šéfa hnutí ANO by na Hradě uvítalo 25 procent občanů. Zbylých 42 procent se rozděluje mezi ty, kteří neví, koho by z této dvojice volili (30 procent), a nevoliče (12 procent).

V případě, že by se Nerudová utkala s Pavlem, model počítá s teoretickou volební účastí 59 procent voličů. Nerudovou by v tomto případě jako prezidentku preferovalo 28 procent voličů, Pavla pak 22 procent občanů. Zbylých padesát procent občanů neví, kterému z kandidátů by svůj hlas věnovali (29 procent), nebo se k volbám v případě této situace ve druhém kole voleb nechystá (21 procent).

STEM však připravil i model na základě možnosti, že se Nerudová do druhého kola voleb nedostane. V případě, kdy by se proti sobě postavili Babiš s Pavlem, by jako prezidenta preferovalo 31 procent voličů generála ve výslužbě. Naopak šéfa hnutí ANO by si přálo 27 procent občanů. Zbývajících 42 procent neví, kterého z této dvojice by ve volbách podpořilo (29 procent), nebo by k volbám tito lidé vůbec nešli (13 procent).

Pavel a Nerudová jako spojené nádoby

„Schéma ukazuje, že přízeň pro Petra Pavla a Danuši Nerudovou jsou spojené nádoby. Zisk jednoho jde nyní již na úkor toho druhého,“ podotýkají autoři průzkumu. Doplnili, že schéma ukazuje i propojenost sympatií voličů mezi Fischerem, Hilšerem, Nerudovou a Pavlem: „Lze předpokládat že jejich blízkost se může projevit ve výsledku druhého kola.“

Stejně tak podle STEM nejsou vyloučeny ani přechody přízně mezi Andrejem Babišem a jeho největšími konkurenty. „Větší přelivy přízně mezi kandidáty očekáváme až po vánočních svátcích, mohou být výsledkem letmé emoce na poslední chvíli,“ doplnili výzkumníci s tím, že současné postavení kandidátů ukazuje průběžný výsledek.

Průzkum probíhal kombinací on-line a telefonického dotazování. Dotázán byl rozsáhlý soubor 2 605 občanů České republiky starších 18 let. Soubor byl vytvořen tak, aby byl reprezentativní z hlediska účasti v minulých sněmovních volbách a z hlediska volebních výsledků stran. Dotazování proběhlo mezi 29. listopadem a 9. prosincem 2022.

„Výzkum probíhal v době, kdy se rozbíhala ostrá fáze prezidentských kampaní a ve veřejnosti stále převládaly obavy z tempa všeobecného zdražování a z vývoje zásob a cen energií,“ dodali autoři.

Tagy: