Exkluzivní rozhovor s metropolitou Pavlem z Kyjeva. Čechům poslal dojemný vzkaz

Děkuji všem za pomoc ukrajinským uprchlíkům. To prohlásil nejvyšší kyjevský duchovní Pavel v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Děkuji všem za pomoc ukrajinským uprchlíkům. Tato slova pronesl nejvyšší kyjevský duchovní Pavel v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Podle něj je potřeba pomáhat uprchlíkům nejen ubytováním a jídlem, ale i modlitbou.

Kyjevská lávra (významný klášter) si podle metropolity Pavla vždy žila duchovním životem a jinak tomu není ani dnes. „Každý den se tu konají bohoslužby, každý den se zde čte žaltář za mír v naší zemi, za mír v celém světě, protože to je nesmírně důležité pro každého člověka. Je nedozírná škoda, že dnes nemůžeme přijímat věřící z toho důvodu, že platí zákaz vycházení a lidé si musí pospíšit, aby to stihli během doby povolené k vycházení. Proto se lávra vždy modlila a bude se modlit i nadále,“ vysvětlil duchovní.

„Naši pomoc potřebují dobrovolníci, vojáci, naše modlitby potřebuje i prezident a všechny řídící složky naší vlasti. Z toho důvodu teď máme opravdu hodně práce, protože chceme pomoci všem,“ dodal metropolita.

Uprchlíci pomáhají

Lávra se podle metropolity Pavla na tento rok zásobila více, než bylo potřeba, což velmi pomohlo. „Rozdali jsme kolem 150 tun potravin nemocnicím. Lávra už dříve pomáhala většině kyjevských nemocnic. Narodil jsem se a žil ve vícedětné rodině, takže vím, s jakými potížemi se lidé setkávají. Jsem opravdu vděčný těm, kteří pomáhají dětem,“ řekl duchovní.

„V tuto chvíli u nás máme ubytováno 350 uprchlíků. Podáváme jim jídlo, ale také je prosíme, aby se o sebe postarali i sami. Protože ti, kteří u nás pracovali a pomáhali nám, se nemohou dostavit do práce, mnoho z nich odjelo ze země pryč. Proto lidé, kteří u nás žijí, tu zároveň i pomáhají – vaří, uklízejí a dělají různé údržbářské práce,“ popsal metropolita.

Duchovní také poslal vzkaz občanům České republiky. „Zachovejte klid, snažte se plnit Boží vůli a přikázání. Snažte se navštěvovat vaše chrámy, pokuste se promíjet křivdy, nechovejte vůči sobě zášť. A tato slova patří nejen Čechům, týká se to všech lidí,“ sdělil metropolita.

Poděkování za podporu

„Chci vám poděkovat za podporu. Chci poděkovat všem, kteří dnes jako milosrdný Samaritán přijímají naše uprchlíky. Přijímá je Polsko, Slovensko i Slovinsko. Přijímá je Česká republika, Moldavsko, Francie, Německo, Rumunsko. Všichni přijímají lidi. Pane Bože, dej jim zdraví, Bůh jim žehnej,“ pokračoval duchovní.

A co metropolita vzkázal ukrajinským uprchlíkům? „Chtěl bych poprosit naše uprchlíky, aby se chovali se vší vděčností k těm, kteří jim poskytují přístřeší a úkryt. Tito lidé je pouštějí k sobě domů, dávají jim potraviny. Sám vím, kolik jsem například do Rumunska nebo Řecka poslal žen, které už měly rodit. A stává se to, že se ty děti rodí v cizí zemi,“ uvedl metropolita.

Tagy: