Expert: Bartoš by mohl být prvním mužem přes palubu. Rakušan pojal debatu jako show

Komentátor Petr Holec byl hostem pondělního pořadu K Věci.

K věci 27.9.2021

Vít Rakušan (STAN) byl v předvolební superdebatě výrazný, za mrtvé během covidu si ale s premiérem Andrejem Babišem (ANO) může podat ruce. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl komentátor webu Info.cz Petr Holec. Podotkl, že v koalici Pirátů a Starostů se postupem času změnily síly.

Debaty s názvem Česko hledá premiéra se na CNN Prima NEWS zúčastnilo osm lídrů nejsilnějších politických stran či koalic. „Zaujalo mě, co tam dělal Vít Rakušan, když titul debaty je, že Česko hledá premiéra. Je zajímavé, jak se změnil poměr sil v koalici. Piráti měli na začátku dvojnásobek politické síly, proto platí dvojnásobek kampaně. Šéf Pirátů Ivan Bartoš bude možná prvním mužem přes palubu v této koalici,“ prohlásil Holec.

Absence Ivana Bartoše, který by měl být za koalici PirSTAN hlavním kandidátem na premiéra, naštvala i současného předsedu vlády Andreje Babiše. „Kde je Bartoš? Kde je váš lídr? Proč nepřišel?“ ptal se hlasitě. Rakušan odvětil, že jsou v rámci koalice s Ivanem Bartošem dva lídři a v debatách se střídají. „Nemáme majitele jako vy a pan Bartoš vás viděl v pátek,“ odvětil Rakušan.

Rakušan, který svým výkonem zaujal nejvíce diváků, byl podle Holce opravdu hodně výrazný a debatu pojal jako show a estrádu. S Babišem se hádali, kdo může za 30 tisíc mrtvých lidí za dobu pandemie. Holec naznačil, že si nemají co vyčítat. „Naše opozice byla nejagresivnější a nejdestruktivnější z opozic v Evropě. Více než s covidem bojovala s Babišem. Jestli chce Rakušan hrát před volbami covid, musí si s Babišem podat ruku,“ zdůraznil komentátor.

Fiala je profesor, Rakušan ho zastínil

Proč vůbec premiér stále útočí na koalici Pirátů a Starostů? „Babiš bude potřebovat složit vládu a nejradši by vládl s ODS. Musí oslabit koalici PirSTAN, aby pro Spolu nebyla atraktivnější než ANO,“ vysvětlil Holec. Spolu avizuje, že by po volbách nejraději vládla právě s druhou opoziční koalicí.

Holec je však ke spolupráci skeptický. „Piráti jsou v mnoha věcech opakem ODS a uvnitř občanských demokratů je velké pnutí, jestli s nimi vládnout. Mnoho lidí říká, že ANO bez Babiše je menší zlo a nevadilo by jim,“ nastínil atmosféru uvnitř polické strany vedené Petrem Fialou.

Co se týče samotné debaty, podle Holce byl Rakušan daleko silnější než kandidát na premiéra koalice Spolu. „Fiala má problém, že není rozdavač emocí, Rakušan ho zastínil. Fiala je profesor, když se na něj díváte, nezvedne ve vás potřebu ho volit. ODS by potřebovala někoho jiného, od debaklu v roce 2013 stagnuje, přidala jen pět procent,“ dodal.

Tagy: