Hamáčkovy pokuty za neobsazené byty? Jen předvolební plácnutí, říká politolog

bytový dům

Korecký, Valeš a Schmarz o migraci v předvolební debatě

Plán předsedy ČSSD Jana Hamáčka pokutovat majitele neobsazených bytů je podle politologa Lukáše Valeše jen předvolebním plácnutím do vody. S komentátory Miroslavem Koreckým z MF DNES a Martinem Schmarczem z Info.cz se ale shodli, že bydlení je klasické sociálnědemokratické téma. Problém podle nich je, že ČSSD za posledních osm let ve vládě jen slibovala, od činů ale zůstala daleko.

Podle Hamáčka je jen v Praze kolem 70 tisíc neobsazených bytů. „Když se nám podaří osadit půlku, je to hned 35 tisíc bytů,“ řekl Hamáček v předvolební debatě na CNN Prima NEWS. Dalších 15 tisíc bytů by se podle něho mohlo postavit ze státních peněz.

Na otázku, jak velké pokuty ČSSD chystá za neobsazené byty, odpověděl: „Pokuta bude taková, aby se spekulantům nevyplatilo s byty spekulovat. Stejně jako v Mnichově, Berlíně či Kodani chceme spekulanty donutit, aby byty pronajali. Mohlo by to být tři až pět tisíc korun měsíčně.“

Podle politologa Lukáše Valeše ale Hamáček mluví o něčem, co jeho strana nedokázala prosadit. „Jsem trochu skeptický, sociální demokracie už před osmi lety slíbila, že připraví zákon o sociálním bydlení. Byla osm let ve vládě a nestalo se vůbec nic, pokus byl až na konci současného volebního období. Považuji to za předvolební plácnutí do vody bez dopadu,“ prohlásil Valeš při hodnocení středeční superdebaty na CNN Prima NEWS.

Komentátor Miroslav Korecký podotkl, že bydlení je pro sociální demokracii dlouhodobé téma. Pokutování je ale prý obecně velmi nepopulární. „Jako pravičáka mě tento pohled děsí. Když se začínají zestátňovat byty a jsou pokutováni lidé, kteří mají s bytem svobodný úmysl a koupili si ho za své peníze, svoboda dostává na frak. Uznávám, že byt je specifický statek, protože bydlení je základní lidská podmínka,“ řekl Korecký. Dodal, že každý má volbu, kde bude bydlet, i když mu to mimo hlavní město nemusí vždy vyhovovat.

Bytů je málo a pokuty nestačí

Martin Schmarcz doplnil, že bydlení je opravdu levicovou politikou. „ČSSD se snaží dělat politiku, se kterou jiné sociálnědemokratické strany vyhrávají volby. U nás je problém, že bytů je málo a pokuty nestačí. Hamáček řekl, že je to až třetí krok, ale je otázka, zda to voliči takto krátce před volbami zaznamenají,“ konstatoval.

Jinak by ale bydlení mělo být jedním z hlavních předvolebních témat. Politici však vytahují spíše uzákonění manželství homosexuálních párů nebo starou známou migraci. „Nejde o bezpečnostní problém, všichni se shodnou, že nelegální migraci nechtějí. Jde z toho udělat téma, protože je spojeno se strachem,“ zhodnotil Schmarz.

Podle Koreckého se některé strany chytly migrace, protože chtějí dostat do pozadí covid. Spíše než o téma tak jde o společenský fenomén, který může například hnutí ANO nebo SPD přihrát politické body. „Česko platově nedohání západní Evropu, zvyšují se ceny energií a lidé se bojí, že nově příchozí by mohli ohrozit už tak křehký blahobyt u nás,“ prohlásil Valeš.

Tagy:
migrace politika bydlení Jan Hamáček ČSSD CNN Prima NEWS volby ANO 2011 vláda Praha volby 2021 Svoboda a přímá demokracie Miroslav Korecký Martin Schmarcz Lukáš Valeš Česko hledá premiéra Mladá fronta DNES