Jaderný útok? Musí mu předcházet řada kroků. V Rusku nejsou sebevrazi, tvrdí expert

Ruská balistická střela Topol

Rozhovor s Davidem Stulíkem o hrozbě použití jaderných zbraní

Jadernému útoku musí předcházet řada dalších kroků, uvedl ohledně eskalace napětí na Ukrajině bezpečnostní analytik David Stulík. Připomněl, že Rusko používá i jiné zbraně s ničivou silou. „Příkladem je vakuová bomba. Je to už válka nervů,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Než k jadernému útoku dojde, musí mu předcházet řada kroků. Putin se uchyluje k psychologickému nátlaku na celý Západ, o něčem to vypovídá. Používá i některé zbraně, které mají ničivou sílu. Příkladem je vakuová bomba,“ podotkl Stulík.

Zdůraznil, že jadernému útoku musí předcházet řada postupů k aktivaci různých úrovní. „Nejsem vojenský expert, ale moji kolegové mě ujišťovali, že je zde ještě řada kroků, než by k jadernému útoku došlo. Také záleží, o jaké jaderné zbraně jde, jsou taktické, strategické a další. Zatím nemáme důvod obávat se, že by k vypuknutí jaderné války došlo,“ zdůraznil.

I přes tato ujišťování však mají lidé obavy. Na Státní úřad pro jadernou bezpečnosti se v posledních dnech obrátily tisíce lidí, web dokonce pod náporem uživatelů spadl. „Chci uklidnit, že v této fázi nejsme. Vždy je ale dobrá prevence. Přesto věřím, že ani v Rusku nejsou sebevrazi, aby vznikl takto zničující konflikt. Buďme v klidu a soustřeďme se na to, jak můžeme Ukrajině pomoci,“ podotkl.

Právě pomoc v podobě vojenské vybavení může podle Stulíka vést k porážce Ruska dřív, než Putin sáhne k dalším opatřením, například právě k jaderným zbraním. Na dotaz, zda i Česko může být v takové situaci v nebezpečí Stulík uvedl, že Rusko má střely, kterými může ohrozit velkou část západní Evropy. „Máme protiraketovou obranu, ale vždy je lepší vědět, jak se v takových situacích chovat. Přesto doufám, že k takové eskalaci nedojde,“ doplnil.

Odborník souhlasil, že ruská cvičení s jadernými zbraněmi mají Západ zastrašit. „Docházelo k tomu i dříve. Simulovali útok na imaginární země, byť bylo jasné, že jsou namířené na konkrétní země nebo města. Cvičily se útoky na místa ve střední Evropě. Taková cvičení zde byla a jednoznačně se jedná o snahu vyvinout psychologická nátlak. Aby Západ dostal strach a omezil vojenskou podporu Ukrajině. K tomu ale nedojde,“ uzavřel.

Tagy: