Expert: Ztratit tisíce vojáků za týden války je katastrofa. Zelenskyj není snadný terč

Lumír Němec.

Rozhovor s Lumírem Němcem

Prezident Volodymyr Zelenskyj má ochranu na vysoké úrovni a rozhodně není snadným terčem, řekl v Novém dni na CNN Prima NEWS válečný veterán a bývalý velitel Útvaru speciálních operací Vojenské policie Lumír Němec. Dodal, že pokud Rusové opravdu ztratili za první týden války tisíce vojáků, jedná se o velkou katastrofu.

Ukrajinský prezident Zelenskyj podle listu The Times přežil v posledních dnech nejméně tři pokusy o atentát, o které se údajně snažili členové Vagnerovy skupiny a bojovníci z Čečenska. „Jestli má někdo ve státě tu nejlepší ochranu, je to právě prezident. Spáchat na něj atentát je velmi náročné bez ohledu na to, o jakou zemi jde,“ řekl Němec.

Ochrana ukrajinské hlavy státu Zelenského je prý na opravdu vysoké úrovni. Způsobů, jak se ho mohou Rusové pokusit zlikvidovat, je ale mnoho. „Komando nebo například odstřelovač. Záleží na podmínkách a informacích, které útočníci mají. Kdyby ale byl snadným terčem, nemusel už tady být. Ukrajinská ochrana pracuje velmi dobře. Největší riziko by bylo, kdyby Rusové věděli, kde se Zelenskyj opravdu nachází. Pak by použili třeba řízené rakety,“ nastínil expert.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito či zraněno více než 11 tisíc ruských vojáků, uvedl ukrajinský generální štáb. Tuto bilanci ovšem nelze ověřit a agentura Reuters připomíná, že ukrajinská strana neinformuje o tom, kolik zemřelo jejích vojáků. Moskva minulý týden uvedla, že o život přišlo 498 ruských vojáků a dalších 1 597 utrpělo zranění. Podle britského ministerstva obrany jsou tyto počty téměř jistě podstatně vyšší.

„Rusové rozhodně nepokračují tak, jak si představovali. Nemají velké územní zisky. Ztráty na jejich straně jsou velké. I kdybychom brali čísla od Ukrajinců s rezervou a počítali třeba se třetinou, jsme v řádech tisíců. To je za týden války velká katastrofa,“ zhodnotil Lumír Němec.

Rusko tak podle webu The Wall Street Journal údajně verbuje syrské žoldnéře, kteří mají zkušenosti s vedením boje ve městech a mají pomoci zlomit tvrdý odpor Ukrajinců.

„Boj ve městě je to nejnáročnější. Obránce zná prostředí a ví, kde se pohybovat. Pro útočníka jsou nebezpečné každé dveře, každé okno, každá střecha. Najímání cizích vojáků je pro Putina výhodnější v tom, jakým způsobem bude vše vysvětlovat občanům. Ztráty syrským žoldnéřů nikoho zajímat nebudou,“ konstatoval Němec.

Tagy: