Válka jen tak neskončí, podzim i zima budou komplikací. Experti nastínili možnost smíru

Plačící žena v Andriivce

360° (822)

Pro Rusko, Ukrajinu i celou Evropu bude změna ročního období zásadní, shodli se politický geograf Jan Kofroň a spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Na frontě počasí změní bojové podmínky, zatímco domácnosti pak budou zvlášť v zimě závislé na ruském plynu. Konec konfliktu je podle obou expertů v nedohlednu, dodali v pořadu 360°.

„Šance, že bude válka pokračovat dalšího půl roku, je přes 50 procent,“ vyjádřil své obavy Kofroň. Ačkoliv na začátku invaze většina odborníků ukrajinskou armádu podceňovala, nyní ji prý někteří naopak zase přeceňují. Podle politického geografa mají Ukrajinci stále dost slabin. Ať už ve výzbroji, výcviku, či kompetencích.

„To bude Ukrajince výrazně limitovat v protiúderu, přesto je možné, že se Ukrajincům podaří dobýt Cherson, i když bych na to nesázel,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS. „V Chersonu dochází k plíživému připojení k Rusku,“ souhlasil Just. Ani on nepředpokládá, že by se konflikt v dohledné době uklidnil.

Opadají listy, zmizí maskování

Válka přitom trvá už téměř půl roku a na dveře pomalu klepe podzim. „Ten je podstatný, protože v tomto období je horší sjízdnost polních cest, opadají listy stromů, což sníží maskování a přeruší tak ofenzivní operce,“ nastínil Kofroň. Ani zima nebude pro jednotlivé armády jednoduchá.

„Tuhá zima ale umožňuje větší ofenzivní operace. Obě strany využijí podzimu k načerpání sil,“ dodal expert. Změna ročního období bude zásadní i pro Evropu, a to kvůli její závislosti na ruském plynu. „Nevyloučil bych, energetický rozměr, pro Kreml je zásadní. Je to nejcitlivější odpověď na západní sankce,“ vysvětlil Just.

Ruský prezident Vladimir Putin tak podle něj bude s tímto „esem v rukávu“ různě laborovat. „Určitě se dočkáme náhlých výpadků dodávek a myslím, že je to bohužel v současné době záležitost, na kterou si musíme zvyknout,“ dodal v pořadu 360°.

„Pokud obě strany nechtějí v boji strávit několik let nebo měsíců, kdy dojde ke ztrátám nejen vojáků, ale i civilistů a ekonomickým výdajům, jednání je jedinou cestou,“ uvedl Kofroň. Dodal však, že pozice obou stran mají ke smíru dál než před válkou.

Tagy: