Zrádná fotka z dovolené: Turista prozradil pozice Rusů na Krymu. Kyjev děkoval za pomoc

Ruský turista se vyfotil na Krymu, čímž prozradil pozice ruské těžké techniky.

Válka na Ukrajině (22.8.2022 12.00)

Na sociálních sítích koluje snímek údajně ruského turisty, který pózoval u pozic ruské protivzdušné obrany na okupovaném Krymu. Zveřejněnou fotkou z dovolené muž mohl výrazně pomoci ukrajinské armádě. Kyjev ve svém prohlášení již výletníka pochválil za „dobrou práci“. Ukrajinský vojenský tlak na Ruskem anektovaný poloostrov se v posledních dnech stupňuje.

„Možná jsme na ruské turisty příliš tvrdí. Někdy mohou být opravdu nápomocní. Třeba tento muž, který se fotí u pozic ruské protivzdušné obrany poblíž města Jevpatorija na okupovaném Krymu. Děkujeme a pokračujte v dobré práci,“ vzkázalo ironicky ukrajinské ministerstvo obrany.

No fotce, která koluje sociálními sítěmi, je skutečně vidět starší muž v plavkách na písčitém povrchu. V pozadí lze spatřit ruský protivzdušný systém S-400. Na internetu se dokonce objevily údaje s přesnými souřadnicemi, což by ukrajinské armádě mohlo výrazně pomoci k případnému zneškodnění těchto ruských pozic.

Ničení strategických cílů na okupovaném Krymu v posledních dnech není ničím neobvyklým. Nejvíce se pravděpodobně do povědomí veřejnosti dostal úder na letecké základně Novofedorivka u města Saki z 9. srpna. Dvě obrovské exploze vedly k destrukci minimálně devíti ruských letounů. Některé odhady mluví až o 30 zničených letadlech.

Mnoho Rusů se dokonce kvůli útoku rozhodlo anektovaný ukrajinský poloostrov opustit. Ukrajinské ministerstvo obrany si tehdy rýplo do turistů, kterým výbuch na Krymu pokazil dovolenou: „Chtěli bychom všem připomenout, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezonou.“

Po sociálních sítích se později začaly šířit záběry šokovaných Rusů, kteří Krym opouštěli se slzami v očích. Hromadná evakuace způsobila několikakilometrové zácpy. Ukrajinci těmto turistům hojně připomínali, že na Krymu nikdy doopravdy doma nebyli.

Tagy: