Překvapení na korunovaci? Harry a Meghan pozvánku dostanou, zdroj z paláce prozradil podmínky

Princ Harry s vévodkyní ze Sussexu Meghan dostanou pozvánku na korunovaci krále Karla III. Uvedl to exkluzivně pro britský deník Express zdroj blízký královské rodině. Jejich možná účast si žádá různé organizační změny. Jedná se například o symboliku zasedacího pořádku, kontroverzní pár by na sebe neměl poutat příliš pozornosti. Manželé, kteří se rozhodli vzdát se role členů královské rodiny, budou mít na přijetí pozvánky jen několik týdnů.

„Jsou na seznamu. Je v plném proudu plánování, aby se zamezilo jakémukoli dramatu a zajistil se co nejhladší průběh akce,“ sdělil nejmenovaný zdroj deníku Express. Zpráva přichází po řadě spekulací a otazníků okolo účasti páru na jedné z největších událostí moderních dějin britské monarchie.

K TÉMATU: Harryho připravila o panictví, teď si rýpla do Meghan. Tajemná milenka prince nepoznává

Pořadatelé prý mají hlavně zajistit, aby Harry nebyl u bratra Williama. Organizátoři se v tomto ohledu budou řídit příkladem z loňských červnových oslav platinového jubilea královny Alžběty II. Harry s Meghan by na korunovaci měli přijet sami ve svém voze, při obřadu zaujmou místa přes uličku od nejdůležitějších zástupců královské rodiny. Jedním z důvodů je symbolika nástupnictví, zamezí se tím také pořizování fotografií, na nichž by bratři byli vidět spolu.

Zhruba dvě tisícovky oficiálních pozvánek odešle Buckinghamský palác v nadcházejících týdnech. Potvrzení účasti na korunovaci, jež proběhne 6. května, musí být vyřízena už začátkem dubna. Sussexovi tak budou mít na důležité rozhodnutí jen několik týdnů.

Král syna na korunovaci chce

Král Karel III. koncem ledna naznačil, že by si přítomnost druhorozeného syna na korunovaci přál. Podle deníku Daily Mail požádal arcibiskupa z Canterbury, aby zprostředkoval se Sussexy dohodu. Šlo o překvapivou informaci, ještě na začátku roku se totiž k pozvání Harryho stavěl spíše negativně, a to zejména kvůli jeho nové knize Spare (Náhradník, pozn. red.) v níž nešetří kritikou královské rodiny.

Naopak obavy z pozvání bratra vyjádřil princ William. Podle něj je potřeba Harryho návštěvu rodné země pečlivě naplánovat, jinak by s Meghan mohli králi ukrást pozornost. Například procházkou po chudé londýnské čtvrti. Dříve se v britských médiích objevily i spekulace, podle kterých William bratra ze seznamu hostů vyškrtl.

Tagy: