V polovině mše jsme museli utíkat. Farář z Moravské Nové Vsi vzpomíná na ničivé tornádo

Kněz o poslední mši před tornádem

Kněz o poslední mši před tornádem Místo závěru jsem musel utíkat

Přesně před rokem zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko tornádo. Šest lidí při něm přišlo o život a poničeno bylo přes tisíc domů. Symbolem se stal příběh faráře Mariána Koliny z Moravské Nové Vsi, který během katastrofy sloužil mši v kostele.

Tornádo, které před rokem zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko, poničilo střechy téměř všech domů. V Moravské Nové Vsi už jsou opravené nejen střechy domů, ale i místního kostela, ve kterém při tornádu sloužil mši farář Marián Kolina. „Je to pro mě velmi silný zážitek, na který nikdy v životě nezapomenu,“ popsal Kolina a dodal, že mši tehdy ukončil v polovině.

„Proběhla nejdůležitější část proměnění chleba a vína v tělo a krev Krista, v té chvíli kněz pokleká před oltářem a když se postaví, slavnostně zvolá ‚tajemství víry‘. V té chvíli už jsem ale kvůli tornádu nemohl vstát a zvolat, aby věřící odpověděli, ale musel jsem utíkat pryč,“ líčil farář své loňské zážitky a dodal, že od té doby pokaždé v tomhle okamžiku děkuje pánu Bohu za to, že to nebyla jeho poslední mše.

Kostel z Moravské Nové Vsi tehdy přišel o střechu. „Momentálně pracujeme na věži, která dostala novou fasádu a s Úřadem památkové péče vybíráme barvy, které použijeme,“ popsal Kolina. Podle něj bylo prioritou dostat kostel do stavu, ve kterém byl před tornádem. „Kostel je kulturní památka, zasahuje do toho Úřad památkové péče a jeho představa je, že bychom kostel dostali do stavu, ve kterém byl před sto lety,“ vysvětlil Kolina.

Kostelní hodiny se před rokem zastavily přesně ve chvíli, kdy tornádo udeřilo. „Tyto hodiny pro nás mají velikou historickou hodnotu. Chtěli bychom z toho udělat připomínku události, kterou jsme prožili,“ sdělil farář a dodal, že by přivítali pomoc dobrovolníků.

Tagy: