Prezident Pavel v úterý jmenuje do funkce dva nové ministry. Jaké změny v úřadu chystají?

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) potvrdil, že ho prezident Petr Pavel jmenuje v úterý v 09:00 společně s kandidátem na post ministra pro místní rozvoj Petrem Kulhánkem (za STAN). Vlček se rozpovídal i o tom, co chce do resortu přivést, a nastínil hlavní kostru týmu kolem sebe. Během pondělního odpoledne probíral Vlček s prezidentem tendr na Dukovany, novelu energetického zákona i nedávné volby. Kulhánek vyrazí po jmenování na Jesenicko, kde bude jednat o tamních potřebách po povodních.

„S panem prezidentem sdílím názor na to, že rolí nás, politiků, je pracovat na stabilitě této země,“ řekl Vlček po jednání s Pavlem na Pražském hradě.

K TÉMATU: Petříček a Buzková po mnoha letech končí v SOCDEM, Maláčová jim poslala vzkaz

Občany podle budoucího ministra zajímá, co vláda dělá pro dostupné a levné ceny energií, jakým způsobem bude pracovat na posilování práv spotřebitelů nebo i například na změně stavebních norem.

Po úterním jmenování na Pražském hradě mu jeho předchůdce Jozef Síkela (za STAN) předá úřad a následně se Vlček vydá na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Chce tam prezentovat novou hospodářskou strategii, kterou bude ve čtvrtek schvalovat kabinet.

Vlček plánuje drobnou odměnu týmu na ministerstvu průmyslu a obchodu. Hlavní kostru chce ale zachovat, neboť je tam podle něj řada schopných lidí na úrovni vrchních ředitelů či poradců. Na úřad chce přivést odborníky v makroekonomické či socioekonomické oblasti, jména nesdělil.

Jak dlouho potrvá oprava digitalizace?

Budoucí ministr pro místní rozvoj Kulhánek s prezidentem hovořil o digitalizaci stavebního řízení a o pomoci regionům postiženým povodněmi, řekl v podvečer novinářům.

Kandidát už dříve řekl, že přechodné období, v němž se budou moci souběžně používat nové i původní systémy stavebního řízení, nebude trvat méně než 12 měsíců. Žádosti se budou podávat v elektronické podobě, k papírovým formulářům se nebude možné vrátit.

V úterý odjede Kulhánek na Jesenicko, kde se setká s hejtmanem i starosty nejvíce postižených obcí. „Už nyní na ministerstvu tým připravuje programy, které by měly být co nejjednodušší, aby pomoc do regionů byla co nejrychlejší,“ uvedl.

Na ministerstvu financí by se podle něj 15. října měla uskutečnit schůzka, na níž by se měla zrekapitulovat základní bilance škod. Nyní se podle Kulhánka odhadují škody na zhruba 30 miliard korun. Bude se tak řešit, z jakých zdrojů a programů budou moci kraje a obce dostat peníze.

Za své další priority budoucí ministr pro místní rozvoj považuje vyjednávání o programovém období od roku 2028, ale také bydlení, a to jak zákon o dostupném bydlení, který je ve druhém čtení ve Sněmovně, tak program připravený ve spolupráci se Státním fondem podpory investic na výstavbu nájemního bydlení. Podle Kulhánka platí dohoda, že jakmile budou projekty připravené k uskutečnění, budou na ně dostupné peníze, ačkoli zatím nejsou zahrnuté do rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj na příští rok.

Kulhánek nahradí v čele resortu Ivana Bartoše (Piráti), kterého Fiala navrhl odvolat kvůli podle něj manažersky nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Dočasně úřad vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: STAN se Spolu v kraji jednal jako s pátým kolem, řekl Skopeček. Kovářová „takové fňukání“ odmítla

Tagy:
energie politika novela zákona Dukovany Petr Pavel jmenování vláda priority Petr Kulhánek tendr Jozef Síkela ministr průmyslu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Lukáš Vlček veletrh