Ferjenčík: Tři roky jsme drželi hubu. Nepolezeme za ODS zpátky a nenecháme si kálet na hlavu

Představitelé Pirátů

Koaliční smlouvu jsem neporušil, hájí se Petr Fiala

Piráti ve vládě tři roky drželi hubu, a to i tehdy, pokud s něčím významně nesouhlasili. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Mikuláš Ferjenčík, exposlanec a nynější asistent šéfa sněmovního pirátského klubu Jakuba Michálka. Po způsobu odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše je ale podle něj na čase ozvat se. A že jsou u toho emoce, považuje za očekávatelné. Petr Fiala se podle Ferjenčíka rozhodně nezachoval jako slušný premiér, jak se snaží prezentovat, ale jako podrazák.

Jste asistentem pana poslance Michálka a bratrem místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové. Pojďte nám prosím trochu vysvětlit, co se dělo na vašem klubu před poměrně vyhrocenou a emotivní tiskovou konferencí, kde jste několikrát premiéra označili za podrazáka.
Bavili jsme se o tom, do kdy má smysl být ve vládě už před včerejškem. A ta základní teze byla, že má smysl tam být do té doby, dokud platí dojednané dohody. Není možné, aby náš předseda šel na schůzku s premiérem a odešel z ní s tím, že jsou domluvení na pokračování spolupráce a o dvě hodiny později mu premiér zavolá, že končí. To je prostě podraz. Máme nějakou koaliční smlouvu a v ní je jasně napsané, jaký je postup, pokud chce něco takového premiér udělat. Místo toho, aby se nejdříve obrátil na Ivana a řekl mu, že dospěl k tomuto rozhodnutí a řešili společně, jak to zveřejnit, tak mu to oznámí na tiskovce. To se na mě nezlobte, to není férová a seriózní spolupráce.

Co teď? Odejdou z vlády všichni pirátští ministři?
Jsem naprosto přesvědčený, že všichni ministři budou táhnout za jeden provaz, což předpokládám povede k tomu, že skončí.

Proč se to nestalo už v úterý a na tiskové konferenci jste neoznámili, že Piráti odchází z vlády?
Protože to je technická věc. Podstatné je, že ODS vyhodila Piráty z vlády. To není tak, že by Piráti chtěli odejít.

ODS a premiér argumentují tím, že Piráty z vlády nikdo nevyhodil, ale došlo pouze k odvolání jednoho ministra.
To jsou hrozné kecy. Je prostě nějaká politická realita a ta říká, že když premiér vyhodí vašeho předsedu z vlády tím, že mu to oznámí na tiskovce, tak ta strana jde z vlády.

Kdy to tedy nastane?
Jak to technicky proběhne, se ptejte pana premiéra. ODS vyslala jasný signál, že Piráti končí a jak to dopadne je technikálie a asi otázka dvou, tří týdnů.

Tak buď vaši ministři řeknou, že odchází nebo je pan premiér odvolá, což nechce a několikrát to zopakoval.
Pokud nechtěl vyhodit Piráty z vlády, tak měl postupovat tak, aby tomu mohl člověk aspoň dvě vteřiny věřit.

Opravdu si myslíte, že je pan premiér podrazák? Petr Fiala se veřejně i v soukromí, myslím, chová poměrně slušně a charakterně. V porovnání s ostatními politiky je jedním z nejslušnějších politiků na české politické scéně.
Rozhodně na jeho chování nebylo nic slušného ani charakterního. Nevím, jaký je Petr Fiala. Z politického jednání se rozhodně nedozvíte, jestli je člověk slušný a charakterní a zachoval se prostě jako podrazák.

Nejsou to ze strany Pirátů zbytečně vyhrocené emoce? Nebylo by na místě spíš uklidnit vášně, být konsensuální a přemýšlet, zda to i vám může pomoct?
Byli jsme konsensuální tři roky, drželi jsme všechny dohody, dokonce i když Jurečka slavil, když byl útok na Filozofické fakultě. Z koaliční loajality jsme drželi hubu a myslím, že ty tři roky byly dost dlouhé a náročné a když nám ODS oznamuje, že nás vykopává, tak se ty emoce dají asi očekávat.

Jak jste vůbec dokázali tři roky s těmi kmotry, jak od Pirátů opět zaznívá, ve vládě fungovat?
Pro nás jsou vždy důležité výsledky a program a dokud se ho dařilo plnit, byly výsledky a platily koaliční dohody, tak nebyl důvod něco měnit.

Doteď platily?
Ano. Podařilo se zkrátit insolvence na tři roky, což ODS blokovala, podařilo se posílit nezávislost státních zástupců, korespondenční volba se podařila.

Není to trochu alibistické? Doteď jste seděli na postech ministrů, náměstků, asistentů atd. a najednou vám to začalo vadit?
Ale my jsme tam dělali práci a myslím, že dobrou práci. To, že byly nějaké spekulace, víme, ale bojujeme, dokud nám to dává smysl.

Nehraje ve vašem odchodu roli i drtivá prohra v krajských volbách?
Ne, vůbec. Nebudeme prostě dělat užitečné idioty. Když nás ODS vykopne, tak za nimi přeci nepolezeme a nebudeme je prosit, ať nám tam dají někoho jiného, nebudeme za kašpary.

Ani na minutu jste to nezvážili?
Ne, nenecháme si kálet na hlavu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem, říká Bartoš. ODS prý započala cestu k vládnutí s ANO

Tagy: