Strašení a populismus, reagoval premiér na Babišův projev. Nudná přetahovaná, míní politolog

Premiér Petr Fiala (ODS)

Politolog Lukáš Jelínek o novoročním projevu Andreje Babiše

Projev Andreje Babiše (ANO) nebyl novoroční, ale předvolební, napsal na sociální síti X premiér Petr Fiala. Zároveň předsedu opozičního hnutí obvinil ze lží, strašení a populistické demagogie. Současná vláda podle premiéra jen uklízí spoušť po Babišově kabinetu. Politolog Lukáš Jelínek na CNN Prima NEWS uvedl, že Babiš ve svém projevu vsadil na totální depresi. Zároveň ale vyzdvihl, že expremiér svá tvrzení dokazoval konkrétními čísly. Aby politici k veřejnosti promlouvali prostřednictvím vánočních či novoročních projevů, je ale podle něj zbytečné.

„Pravda je taková, že naše vláda už dva roky uklízí tu spoušť, kterou zde Babišova vláda zanechala,“ reagoval premiér Fiala na slova Andreje Babiše na sociální síti X. Zmínil například nejvíce rostoucí zadlužení v historii země, energetiku závislou na Rusku, která je nemodernizovaná a nezabezpečená, hospodářství s významnými dotacemi pro pár velkých firem, žádnou důchodovou reformu a inovace, neschopnost investovat do dopravy nebo obrany či poškozený obraz naší země v zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakousko není v EU, cena Nutelly a pos*al jsem to aneb Hlášky politiků v roce 2023

„A když se nám tuto zemi konečně daří dávat dohromady, tak Andrej Babiš opět zkouší šířit beznaděj, strach a nenávist,“ napsal Fiala. Skutečnost je prý ale jiná. „Letošní rok bude rokem zkrocených dluhů, nízké inflace a naděje. Ať se to populistům líbí, nebo ne,“ dodal premiér.

Podle Fialy nešlo o novoroční, ale předvolební projev. „Navíc byl plný lží, strašení a populistické demagogie,“ napsal Fiala. Zůstala podle něj jen spousta prázdných slibů.

Projevy politiků nejsou potřeba, míní politolog

„Zatímco vánoční projev Petra Fialy byl ve znamení naděje a výčtu úspěchů, tak Andrej Babiš vsadil na totální depresi, kdy hovořil o tom, co všechno se nepodařilo a jak se nám horší životní úroveň. Dokladoval to ale čísly, která premiér ve svém projevu nepoužil, takže byl v řadě ohledu konkrétnější,“ srovnal politolog Lukáš Jelínek projevy obou politiků ve vysílání CNN Prima NEWS.

Politolog si není jistý, zda je depresivní vyznění výhodné pro získávání voličských hlasů. „Výčet toho, co se na člověka valí a co nás čeká hrozného, budí v lidech spíš skepsi. Z toho se vyvíjí i nečekané kroky voličů,“ upozornil Jelínek.

Podle něj navíc vůbec není potřeba, aby k nám promlouvali ať už premiér, stínový premiér, nebo předsedové stran či parlamentních komor. „Stačí novoroční projev prezidenta republiky, protože vystoupení politiků a jejich články známe,“ řekl politolog. Dodal, že by bylo lepší, kdyby se politici včetně Fialy a Babiše vyjadřovali k jednotlivým problémům a aby se hovořilo o tom, jak něco řešit, a ne to, kdo byl v čem úspěšnější. „Věčná přetahovaná, kdo za co může, je už dost nudná,“ dodal.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zveřejnil na sociální síti X v úterý odpoledne svůj novoroční projev. V něm uvedl, že vláda Petra Fialy (ODS) dělá v zahraničí jen ostudu a premiér v Bruselu opakovaně zrazuje české zájmy. Premiér podle něj lže, aby zakryl nekompetentnost sebe a svých ministrů.

Tagy: