Fiala: Kdybych vyměnil více ministrů, nic bychom tím nezlepšili. Resorty nejsou legrace

Předseda vlády Petr Fiala

Co na to premiér - 9.10. v 21:00

Udělal jsem všechny kroky, které jsem považoval za potřebné. Myslím, že vláda bude fungovat akceschopněji a lépe. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda kabinetu Petr Fiala (ODS). Okomentoval tak rošády ve vládě, k nimž tento týden došlo. „Ministr se má měnit ve chvíli, pokud nezvládá svoji funkci,“ dodal Fiala.

„Udělal jsem všechny kroky, které jsem považoval za potřebné. Ministr se má měnit ve chvíli, pokud nezvládá svoji funkci. Jednoho takového jsem ve vládě měl. Proto jsem ho vyměnil,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozhodovat o svém platu je nemorální. I my jsme se chovali jako populisté, řekl Fiala

Narážel tak na osobu končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Premiér v září navrhl jeho odvolání z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci, a to kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Piráti si v reakci na premiérovo rozhodnutí odhlasovali odchod z vlády.

Společně s Bartošem tak v kabinetu skončí i ministr pro legislativu Michal Šalomoun. To samé mělo platit také u ministra zahraničí Jana Lipavského. Ten ale nakonec s ohledem na udržení kontinuity v české diplomacii i na přání koaličních partnerů v kabinetu zůstává jako nestraník. Z Pirátské strany vystoupil.

Bartošův resort pro místní rozvoj nejdříve převzal šéf lidovců a ministr práce Marian Jurečka, což byla pouze dočasná záležitost. V úterý se novým ministrem pro místní rozvoj stal končící hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Digitalizaci stavebního řízení má zatím na starost tým ministra dopravy Martina Kupky (ODS). Post vicepremiéra pro digitalizaci zanikne, stejně tak funkce ministra pro legislativu.

„Myslím, že vláda bude fungovat akceschopněji a lépe. Nedospěl jsem k přesvědčení, že kdybych vyměnil ještě více ministrů, tak bychom něco zlepšili. Zvládnout ty resorty taky není žádná legrace,“ sdělil Fiala k mnohačetným změnám v kabinetu.

K další změně došlo také na ministerstvu průmyslu. Nyní již bývalý šéf tohoto resortu Jozef Síkela (za STAN) by se totiž v nejbližší době měl stát českým eurokomisařem – pokud tedy projde takzvaným grilováním v Evropském parlamentu. Na ministerstvu průmyslu jej nahradil 1. místopředseda STAN a poslanec Lukáš Vlček.

Tagy: