Česko pošle na Ukrajinu další zbraně. Zelenskému jsem to přislíbil, řekl Fiala

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové (8)

Česko pošle na Ukrajinu další zbraně. Premiér Petr Fiala to potvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS. Osobně si v sobotu večer dvakrát volal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a slíbil mu dodávky konkrétních zbraní. Dodávku zbraní za 400 milionů korun v neděli odpoledne na mimořádném jednání posvětila vláda. O jaké zbraně přesně jde, vláda říct nemohla, ale mělo by jít hlavně o těžší techniku.

„Dvakrát jsme spolu mluvili, ale není to rozhovor mezi dvěma státníky, jak si ho mnozí představují. Byl to rozhovor s člověkem, který bojuje a je ve válce. Požádal mě o konkrétní zbraně a vojenskou techniku. Zjistil jsem, že to můžeme poskytnout, takže jsem to mohl při druhém telefonátu přislíbit. Musíme dodávat teď, za měsíc může být pozdě. Nesmíme být formalisté a musíme udělat vše, aby ti, co bojují, měli šanci,“ uvedl v nedělní Partii Terezie Tománkové Petr Fiala.

V neděli odpoledne o tom rozhododla vláda. Bude to už druhá dodávka zbraní na Ukrajinu. „Z bezpečnostních důvodů nemohu specifikovat o jaký druh zbraní a materiálu se jedná, ale mohu říct, že je to jiný tip zbraní, než jaké jsme schvalovali minule. Nejedná se o lehké zbraně. Jsme schopní také materiál dopravit v řádu hodin,“ uvedl Fiala po jednání kabinetu.

„Schválili jsme další dodávku zbraní, dnes schválíme ještě významnější řeč. Uvolnili jsme finanční prostředky, organizujeme dodávku krve. Byli jsme jedni z prvních, kdo rozhodl, že Ukrajině pomůže ještě před vypuknutím války. Teď dodávají i ti, kteří říkali, že tam nikdy zbraně nepošlou,“ uvedl Fiala před jednáním v nedělní Partii.

Zelenskyj Fialovi poděkoval

„Informoval jsem prezidentku Gruzie Zurabišviliovou a premiéra České republiky Petra Fialu o aktuální situaci. Probírali jsme spolu konkrétní pomoc. Jsem moc vděčný našim přátelům v Gruzii a Česku za jejich podporu,“ napsal ukrajinský prezident ještě v sobotu na Twitter, na což Fiala záhy zareagoval. „Přátelům musíme pomáhat. Ujistil jsem ho, že na ČR se Ukrajina může spolehnout.“

O konkrétní pomoci pro Ukrajinu promluvila v sobotu ráno ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní Česko daruje východoevropské zemi 30 tisíc pistolí, 7 000 útočných pušek, 3 000 kulometů, několik desítek odstřelovacích pušek a asi milion nábojů. K transportu se přidá také již dříve schválená dělostřelecká munice.

Ukrajinský prezident v sobotu komunikoval také s politiky Polska, Itálie, Indie, Turecka, Ázerbájdžánu, Nizozemska, Gruzie a Česka. Mimoto poděkoval za podporu i papeži Františkovi.

Tagy: