Fiala nejlépe jedná pod tlakem. Lékaři dohodu stejně možná nepodepíšou, vysvětluje Dostál

Expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál

Mladým lékařům se z pohledu pacientů podařilo přimět vládu k ústupkům, čímž padlo několik důležitých tabu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Podle něj se ukázalo, že premiér Petr Fiala (ODS) nejlépe jedná pod tlakem. Zdůraznil také, že stále ještě není úplně jisté, zda lékaři dohodu skutečně podepíšou.

Podle Dostála premiér dokázal, že nejlépe jedná pod tlakem a hodil ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) přes palubu. Ukázalo se také, že systém úhrad dohodovacího řízení je neúčinný. „Protože pan premiér přebil veškerá tato dlouhá jednání tím, že se přelije 10 miliard ze zdravotních pojišťoven někam jinam, a důležité bude, že někdo prohraje,“ konstatoval Dostál. Zda částku vezme od jiných poskytovatelů či z rezerv zdravotnických pojišťoven, se podle něj dosud neví.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadný vir, který řádí mezi školáky? Nic nového, má to logické vysvětlení, tvrdí Čína

Na jeho slova reagoval šéfredaktor webu Zdravotnickýdeník.cz Tomáš Cikrt, který nastínil možnost, že s částí peněz určených pro růst nemocnic se už počítalo a zbytek by mohly najít nemocnice ve svých rezervách. Doplnil však, že v tuto chvíli nikdo neví, o jaký mechanismus půjde.

Cikrt také vyjádřil pochyby, zda se dohoda vůbec podepíše: „Očekávání protestujících už jsou dnes větší, než co ta dohoda nabízí. A další zádrhel může být čistě technický, tedy že se nenajde dobrý mechanismus, který by lékaře přesvědčil.“

S touto možností Dostál souhlasí, připomněl, že původně vypočítaná částka, kterou lékaři požadovali, byla značně vyšší, a není proto jisté, zda ústupek vlády bude pro lékaře dostatečný. Volbu vhodného mechanismu označil za hlavní problém. „Vůbec nikdo neřekl, jakým způsobem se ty peníze propasírují k lékařům, kteří jsou nespokojeni. Protože úhrady, úhradová vyhláška nebo úhradové dodatky upravují vztah mezi pojišťovnou a nemocnicí, ale už nemůžou upravovat, jakým způsobem s nimi daná nemocnice naloží,“ vysvětlil.

Připomněl, že ministr už v této chvíli nemůže znovu zasahovat do úhradové vyhlášky pro příští rok a musí tedy buď porušit zákon, nebo slušně požádat zástupce pojišťoven, aby tam tento bod zařadili prostřednictvím dodatků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabrání protestu? Fiala vyšel lékařům vstříc, nabídl miliardy na zvýšení jejich platů

Tagy:
zdravotnictví lékaři Vlastimil Válek Ondřej Dostál Tomáš Cikrt Ministerstvo zdravotnictví České republiky Petr Fiala dohoda s lékaři