Záhadný vir, který řádí mezi školáky? Nic nového, má to logické vysvětlení, tvrdí Čína

Čína prý nezaznamenala žádné nové nebezpečné patogeny.

V Číně sílí sezóna respiračních onemocnění

Žádné neobvyklé ani nové patogeny neregistrujeme, oznámili čínští představitelé prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO). Zdravotníci po celém světě totiž s obavou sledují nárůst počtu nakažených pacientů záhadným virem, který způsobuje zápal plic zvláště mezi školáky. Peking však připisuje tuto neblahou situaci na vrub zrušení proticovidových opatření. Organizace tyto údaje zveřejnila, aby byla transparentnější a zabránila spekulacím. Čínská média již dříve informovala o přetížení nemocnic, k němuž dochází v posledních dnech, píše web BBC.

Světová zdravotnická organizace žádala o vyjádření čínský zdravotnický resort ohledně vysokého počtu případů zápalů plic u dětí v severní Číně již dříve, uvedla organizace ve svém prohlášení. Na žádost reagovala státní tisková agentura Xinhua prostřednictvím článku, v němž citovala představitele tamní Národní zdravotní komise. Ti se prý intenzivně věnují diagnóze a léčbě dětských pacientů s vážnými respiračními onemocněními, uvádí BBC.

K TÉMATU: Záhadná nemoc se šíří Čínou, doktoři nestíhají. Úřad, který odhalil covid, bije na poplach

Čínští lékaři údajně nezjistili žádné neobvyklé či nové nebezpečné patogeny, stojí ve zprávě WHO. Nárůst respiračních nemocí, s nímž se potýká personál nemocnic v severní Číně, je údajně způsoben „již mnohokrát popsaným virem“. Asijská země od října hlásí zvýšený nárůst počtu případů onemocnění chřipkového typu. Ve srovnání s předchozími třemi lety se jedná o výrazný skok.

Nárůst v tomto období je podle WHO sice obvyklý, ovšem nikoliv s takovým předstihem. S vyššími počty zaznamenaných případů se počítalo v důsledku uvolnění proticovidových opatření, stejně jako v jiných zemích. Zdravotnická organizace potvrdila, že „celou situaci bedlivě sleduje a je v úzkém spojení s tamními úřady“.

WHO hodlá být transparentnější

Přestože může žádost WHO na adresu Číny vyvolávat značné znepokojení, není údajně v souvislosti s nejasným šířením viru ničím neobvyklým. Podle této organizuace specializovaný tým vyhodnocuje neustále množství zpráv o virech či bakteriích vyskytujících se po celém světě.

Odborníci se v takových případech rozhodují, zda do ohniska nemoci vyšlou své pracovníky, aby zjistili více informací. Neobvyklé je, že organizace tentokrát svou žádost zveřejnila, což obvykle nedělá.

Pracovníci WHO si prý uvědomují, že mezi lidmi může panovat nervozita ohledně zpráv o neznámém viru v Číně, proto se rozhodli postupovat transparentněji. Podobné nárůsty počtu onemocnění podobných chřipce registruje po zrušení pandemických opatření také Velká Británie či USA.

„Vzedmutá vlna dětských respiračních infekcí je v Číně způsobena tím, že se jedná o první zimu po dlouhé době, kdy obyvatelé asijské země museli dodržovat nejrůznější lockdowny. Tato skutečnost musela výrazně snížit cirkulaci virů, což zákonitě vedlo i ke snížení dětské imunity,“ vysvětlil pro web profesor Francois Balloux z Genetického institutu při University College London.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula varuje před záhadným virem v Číně. Může mít celosvětový dopad, připustil

Tagy: