Fiala není pro bouřlivější dobu, rýpl si Zahradil. Od Pirátů očekává tvrdší opozici než SPD

Premiér Petr Fiala (ODS) a bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS)

Epizoda 271

Premiér Petr Fiala (ODS) se snaží vyhnout konfliktu za každou cenu, v bouřlivějších dobách to není recept na úspěch. Ve vysílání CNN Prima NEWS tak zhodnotil předsedu vlády bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS). Zdůraznil také, že odvoláním Ivana Bartoše (Piráti) z postu ministra pro místní rozvoj si vláda vytvořila v Pirátech opozici, která bude tvrdší a efektivnější než ANO nebo SPD.

K rozhodnutí premiéra odvolat Bartoše z resortu je Zahradil shovívavý. „Je to legitimní, i když bude mít tento krok následky. Předseda vlády má právo si vybrat, zda a jakým způsobem navrhne odvolání člena vlády,“ řekl v pořadu Zprávy PLUS.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala musel být v šoku z Bartošovy drzosti, míní Zdechovský. Lipavský má k lidovcům velmi blízko

I když se Zahradil šéfa ODS v tomto bodě zastává, v ostatních záležitostech ho nevnímá jako silného lídra. „Vždy se snaží dojít k smířlivému řešení a vyhnout se za každou cenu konfliktu. Takový přístup je vhodný pro klidnou dobu. Jenže v bouřlivějším období, kdy hrozí ekonomické problémy a bezpečnostní situace je vyhrocená, to není nejlepší recept na úspěch,“ poznamenal bývalý europoslanec.

S tím souhlasila i bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. „Vždy se snaží být především rozvážný. Viděla jsem v něm i znaky jeho původní profese vysokoškolského pedagoga. Odvolání Bartoše je ale zcela jiný typ politiky, na podobné kroky jsme u premiéra nebyli zvyklí,“ pronesla s tím, že může jít o „novou strategii, jak řešit otázky razantněji“.

Prezentace Pirátů jakožto odborníků na digitální svět se podle Zahradila ukázala jako „velká chiméra“. „Ve vládním kabinetu se od začátku mandátu necítili dobře, jelikož se museli přetransformovat v prosystémovou stranu. Jenže tato poloha jim neseděla z podstaty jejich existence,“ připomněl.

„Odchodem Pirátů z kabinetu v nich vláda získá silnou opozici. Možná to bude tvrdší opozice než předsedové Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Piráti se totiž vrátí k prapůvodní podstatě antisystémových anarchistů a budou vládu nepříjemně ostřelovat zvenku,“ míní bývalý europoslanec.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nenechali jsme v tom Bartoše vykoupat, hájí kabinet Výborný. Okamura chce konec celé vlády

Tagy: