Fiala: Nikdo příčetný o významu Senátu nepochybuje. Naši kandidáti jsou bytostní demokraté

Petr Fiala s Milošem Vystrčilem, Zdeňkem Nytrou a kandidáty ODS do Senátu

ODS zahájila kampaň před senátními a krajskými volbami

ODS do Senátu nabízí kandidáty, kteří mají zkušenosti a jsou bytostnými demokraty. Hlasem pro ně volíte demokracii, svobodu a kapitalismus. Během tiskové konference k zahájení kampaně to řekl premiér a předseda ODS Petr Fiala. Horní komoru Parlamentu označil za pojistku demokracie, která prokázala svou roli v ústavním systému.

Fiala ve svém projevu zmínil, že v dobách vzniku Senátu existovala řada pochybovačů, kteří byli názoru, že horní komora Parlamentu je zbytečná. „Senát jasně prokázal svou důležitou roli v našem ústavním systému. Myslím, že nikdo příčetný o jeho významu pro českou demokracii nepochybuje. Senát je pojistkou demokracie,“ sdělil premiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hašek, Šlachta, Válková, bývalý šéf komunistů i známý herec. Jaká jména zabojují o Senát?

ODS postavila do letošních senátních voleb 16 kandidátů, z nichž šest kandiduje za občanské demokraty, pět za koalici Spolu a pět za další různé koalice. Deset kandidátů ODS svůj senátorský mandát obhajuje.

„Nabízíme pestrou paletu kandidátů, mezi nimiž naleznete velmi zkušené politiky i nové tváře, které mohou do Senátu přinést svěží vítr a energii. Nabízíme kandidáty, kteří mají zkušenosti, jsou slušnými a pracovitými lidmi a také jsou bytostnými demokraty. Jejich volbou volíte demokracii, svobodu a kapitalismus,“ dodal Fiala. Během své řeči také pochválil Miloše Vystrčila (ODS) za jeho působení ve funkci předsedy Senátu.

Podle Vystrčila Senát bude v budoucnu tak kvalitní, jak kvalitní budou jeho představitelé. „Jsem přesvědčen, že ODS navrhuje velmi kvalitní kandidáty do senátního týmu,“ řekl před novináři.

„Senát je rádcem Poslanecké sněmovny i vlády. Vyjadřuje se k zákonům a říká, co si myslí. K dobrým radám potřebujete zkušené lidi z různých oblastí. Senát je také strážcem, s nímž není možné zrušit základní ústavní principy. Nabízíme velmi kvalitní strážce,“ dodal.

První kolo senátních voleb proběhne 20. a 21. září, ve stejném termínu se uskuteční také volby krajské. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později, tedy 27. a 28. září.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemůžeme dávat peníze, když je nemáme, řekl Fiala

Tagy: