Hašek, Šlachta, Válková, bývalý šéf komunistů i známý herec. Jaká jména zabojují o Senát?

Robert Šlachta, Dominik Hašek a Helena Válková

Bartoš v Partii o digitalizaci

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, někdejší předseda KSČM Vojtěch Filip, šéf Přísahy Robert Šlachta či herec a režisér Tomáš Magnusek. Ti všichni budou v letošních volbách kandidovat na post senátora. O křeslo člena horní komory bude usilovat také několik politiků, kteří nyní vykonávají funkci poslance. Drtivá většina současných senátorů, kterým v tomto roce vyprší šestiletý mandát, chce své místo obhajovat – mezi nimi například Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Zdeněk Hraba, Lukáš Wagenknecht či Jiří Čunek. Češi si novou třetinu Senátu zvolí koncem září.

K jednomu z nejočekávanějších volebních soubojů dojde v Benešově. Mandát v tomto regionu bude obhajovat bývalý člen STAN Zdeněk Hraba, který do nadcházejících voleb půjde s podporou ODS i Svobodných. Proti Hrabovi bude kandidovat například členka ANO a poslankyně Helena Válková. Ta také krátce sloužila jako ministryně spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky.

Ještě více však z benešovských kandidátů ve veřejném prostoru rezonuje jméno Dominika Haška. Olympijský vítěz a jeden z nejlepších hokejových brankářů všech dob získal podporu od TOP 09. Z politického hlediska se za poslední dobu zviditelnil především kritikou ruské agrese na Ukrajině.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT KOMENTÁŘ: Motoristé v Babišově náručí, do Senátu chtějí s lídrem české levice

Helena Válková není jedinou poslankyní za ANO, kterou nejsilnější opoziční hnutí vyšle do senátních voleb. Třeba v Sokolově zkusí své štěstí Jana Mračková Vildumetzová, v Břeclavi Miloslav Janulík a v Třebíči Drahoslav Ryba. ANO z 27 obvodů, které budou mít letos nově zvoleného senátora, obhajuje pouze jeden mandát. Zcela jistě si tak v tomto roce bude myslet na o poznání lepší výsledek.

V senátních volbách budou kandidovat také poslanci z dalších politických stran a hnutí – v Litoměřicích Petr Liška (STAN), v Mladé Boleslavi Ondřej Lochman (STAN) a Jiří Kobza (SPD), ve Svitavách David Šimek (za KDU-ČSL), v Prostějově Hana Naiclerová (STAN), v Opavě Michael Rataj (STAN) a v obvodu Brno-město Marie Jílková (KDU-ČSL).

Nejvíce mandátů bude obhajovat ODS, konkrétně deset. Drtivá většina současných senátorů, kterým v tomto roce vyprší šestiletý mandát, chce své místo hájit – mezi nimi například Jiří Drahoš (za STAN), Pavel Fischer (za TOP 09), Marek Hilšer (s podporou Pirátů), Lukáš Wagenknecht (Piráti) či Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Čtyři členové horní komory naopak o další šestileté období usilovat nebudou. Mezi ně patří i současný ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

První kolo senátních voleb proběhne 20. a 21. září, ve stejném termínu se uskuteční také volby krajské. Druhé kolo senátních voleb bude následovat o týden později, tedy 27. a 28. září.

Kdo další bude letos do Senátu kandidovat?

  • Hejtman Ústeckého kraje a člen ANO Jan Schiller (Teplice)
  • Předseda Přísahy Robert Šlachta (Břeclav)
  • Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip (České Budějovice)
  • Někdejší člen ODS a exposlanec Boris Šťastný (Praha 12, figuruje na kandidátce ANO a Motoristů)
  • První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek (Svitavy)
  • Herec a režisér Tomáš Magnusek (Náchod, kandiduje za uskupení Tomáš Magnusek do Senátu)

Tagy:
politika Jiří Čunek Senát volby Dominik Hašek Helena Válková senátní volby Jiří Kobza Jiří Drahoš Pavel Fischer Marek Hilšer Lukáš Wagenknecht Zdeněk Hraba Jana Mračková Vildumetzová Ondřej Lochman Marie Jílková Parlament České republiky Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky