Fiala trvá na svém výroku: Netýkal se demonstrantů. Protest svolala ruská pátá kolona

Demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí (3. září 2022)

Premiér Petr Fiala (ODS) trvá na svém výroku ohledně sobotní protivládní demonstrace. Upozornil, že za „proruské síly“ neoznačil lidi, kteří přišli protestovat, nýbrž organizátory celé akce. Podle něj existuje dostatek důkazů, že za demonstrací stáli příslušníci „ruské páté kolony“. Občanům vzkázal, že jejich obavy nepodceňuje. „Jsem přesvědčen, že nebude třeba chodit na náměstí na podobné pochybné akce. To nikomu s drahými účty nepomůže,“ uvedl na Twitteru.

Na protivládní demonstraci se na Václavském náměstí v Praze sešlo podle policie kolem 70 tisíc lidí. Premiér Fiala v reakci na to novinářům řekl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá.

Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Jeho výrok způsobil mezi kritiky současného kabinetu pozdvižení. Premiér se navíc dočkal série výhrůžek smrtí a násilím, které již řeší policie. V pondělí odpoledne nicméně napsal, že za svými slovy nadále stojí.

„Dostal jsem novinářský dotaz, zda lituji svého sobotního výroku. Trvám na svém výroku, který se netýkal demonstrantů, ale organizátorů. Demonstraci organizovali příslušníci ruské páté kolony. Důkazů je dost. Stačí se podívat, kdo stál na pódiu a co říkal. Podle nich je řešením drahých energií vystoupení z NATO a z EU. Chtějí z nás opět udělat vazala Moskvy,“ varoval své sledující na Twitteru.

Podotkl, že vláda finalizuje národní řešení na zmírnění dopadů drahých energií a pracuje i na celoevropském projektu k energetické krizi. „Během září bude jasno. Obavy občanů nepodceňujeme. Už jsme dávno oznámili i robustní podpůrný program pro všechny, kteří i tak budou mít problémy inflaci zvládnout. Máme čtvrtou největší pomoc v Evropě,“ pokračoval Fiala.

„Jsem přesvědčen, že nebude třeba chodit na náměstí na podobné pochybné akce. To nikomu s drahými účty nepomůže,“ dodal na závěr.

Nešťastný výrok, zní z koalice

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) nebyl výrok Petra Fialy příliš šťastný. Vláda by podle něj neměla podceňovat strach lidí ze současného zdražování a energetické krize a měla by jim dát jasně najevo, že je situací provede.

V Partii na CNN Prima NEWS zdůraznil, že 70 tisíc lidí na protestu není v současné době malý počet. „KSČM zůstala mimo Sněmovnu o 75 tisíc hlasů, ČSSD o 18 tisíc, Přísaha o 17 tisíc. Jeden a půl Václavského náměstí a volby by dopadly úplně jinak. Byla by tu úplně jiná vláda. Varuju všechny, abychom to nesmázli jen s pocitem, že všichni jsou proruští trollové,“ konstatoval Kuba.

Tagy: