Znáte fialové nebo růžové brambory?
Na fialové nebo růžové brambory Češi v supermarketu běžně nenarazí. Přesto se takové odrůdy objevují na políčkách u Havlíčkovy Borové na Vysočině. Pěstitelé se tam sjíždějí ze všech koutů republiky, aby si mezi 200 různými druhy vybrali ty nejlepší brambory, které pak nabízejí svým zákazníkům.
„Když máte brambor s červenou slupkou, tak zevnitř červený už nebývá. Ale tato odrůda je tmavě fialová i celá zevnitř,“ ukázal reportérům CNN Prima NEWS předseda společnosti Havlíčkova Borová zemědělská Aleš Málek. Jako důkaz bramboru opravdu rozříznul.
Na pokusné pole na Havlíčkobrodsku výrazně barevná odrůda přicestovala z Nizozemska a kvalitou rozhodně není jen na ozdobu. Taková brambora pak může zákazníkům dozajista ozvláštnit jídelníček.
„Například když tuto bramboru použijete na hranolky a namícháte ji se žlutomasou odrůdou, může to pak vypadat dost zajímavě,“ doporučil Málek.
Důvod k radosti ale stejně zemědělci z Vysočiny příliš nemají. I když kvalita brambor v regionu vypadá dobře, letošní úroda by mohla být až o 30 procent nižší než loni. „Řada podniků se už rozhodla brambory v tomto roce nepěstovat. Mezi příčiny patří mimo jiné i velmi pozdní a studené jaro,“ vysvětlil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Nepříznivá situace se odrazí i na ceně. Podobně jsou na tom podle komory i další země v Evropě. Kvůli pandemii koronaviru navíc pěstitelé snižovali plochy tradiční plodiny i o desítky hektarů.