Premiér Fiala zasáhl: Neurážejte Pekarovou a rychle příspěvek smažte, vzkázal Schillerové

Premiér Petr Fiala (ODS)

Hádka poslankyň na sociální síti X

Kdo nemá argumenty, uráží a ukazuje tím slabost. Smažte svůj nevhodný příspěvek a omluvte se, vzkázal premiér Petr Fiala (ODS) předsedkyni poslaneckého klubu ANO Aleně Schillerové. Bývalá ministryně financí si vjela do vlasů s šéfkou dolní parlamentní komory Markétou Pekarovou Adamovou (TOP) kvůli výrokům o válce. Předsedkyně Sněmovny poukázala na výhrůžky ze strany Ruska, bývalá ministryně financí ji naopak označila za „gaučovou válečnici“ a „Mariju Zacharovovou české politiky“, čímž spustila na sociálních sítích další bouři. CNN Prima NEWS následně uvedla, že pouze pětikoalici nastavila zrcadlo.

„Do politických debat na sociálních sítích se zpravidla nezapojuji. Tady udělám výjimku,“ napsal na úvod svého příspěvku předseda vlády, který se častým hádkám mezi politiky pětikoalice a opozičních hnutí na platformě X zpravidla vyhýbá. Nyní ho ale vyprovokovala slova Aleny Schillerové, které nechtěl nechat bez poznámky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Gaučová válečnice Pekarová je jako mluvčí Kremlu. Ubohost, reagovala poslankyně

„Kdo nemá argumenty, uráží. Urážky ale jen ukazují slabost toho, kdo je používá. Od opozice jsme už na ledacos zvyklí. Ale nezvykejme si. Alena Schillerová by měla svůj nevhodný, osobně urážlivý příspěvek rychle smazat a Markétě Pekarové Adamové (tak se paní předsedkyně jmenuje) se omluvit. Nejen kvůli politické kultuře v naší zemi, ale i kvůli sobě,“ vzkázal premiér předsedkyni opozičních poslanců.

VIDEO: Klip šéfa STAN Víta Rakušana rozvířil vody i v řadách pětikoalice, někteří v něm viděli útok na vlastní vládu. Jak na něj reagují ostatní politici?

„Její slova neříkají nic o Markétě Pekarové Adamové, ale říkají hodně o Aleně Schillerové…“ poznamenal na závěr Fiala. Kritické reakce schytala někdejší šéfka státní kasy také od dalších politiků vládní pětikoalice. Ostrými slovy nešetřil například lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Co si dovolí někteří politici ANO, nemá obdoby. Nejhorší ministryně financí v historii ČR, která by se nejraději bránila potenciálním hrozbám klackem v ruce a křičela u toho, že chce mír, přirovnává předsedkyni Sněmovny k mluvčí ruské diplomacie. To je totální bizár,“ okomentoval hádku politik za KDU-ČSL.

Nad slovy Schillerové se pozastavili i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Myslel jsem, že videem rozpoutám dominový efekt sebereflexe, ale Alena Schillerová řekla NE. A zatímco její původní výrok byl naivní až hloupý, tenhle komentář už je jen obyčejně neomalený,“ napsal na sociální síti X.

„Máte vůbec ponětí, kdo je Zacharovová a Medveděv? Zjevně ne, jinak byste takovou hloupost nikdy nenapsala, paní Schillerová,“ ptala se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

ANO: Nás jste měli za agenty Rosatomu

Schillerová své slova nicméně hájí nadále a vysvětluje, proč volila takovou rétoriku. „Nastavila jsem zrcadlo. Neudělala jsem totiž nic jiného, než že jsem zcela záměrně použila slovník pětikoalice. Minulý týden mě paní Pekarová označila za hlásnou troubu Kremlu, o kolegovi Karlu Havlíčkovi koaliční politici mluví jako o agentu Rosatomu. Před volbami oblepili celou republiku plakáty Andreje Babiše s Putinem. Za proruského označují každého, s kým nesouhlasí,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS.

„Určitě si vzpomenete, jak paní paní Pekarová mluvila o protivládní demonstraci jako o dnech Varšavské smlouvy. Ani v jednom případě jsem nezaznamenala, že by pan premiér vyzýval k omluvě. Pokud mu ale jimi nastavený slovník už nevyhovuje, očekávám, že se nejprve za ty urážky a útoky omluví,“ poznamenala v reakci na bouři ze strany vládní pětikoalice.

Na obranu Schillerové se vyjádřili i její kolegové z hnutí. Tématu se dlouhé minuty věnoval šéf ANO Andrej Babiš během svého středečního projevu ve Sněmovně. Kromě jiného předčítal některé výroky Pekarové na sociálních sítích a zmínil své přesvědčení, že se Schillerová nemá za co omlouvat. Místopředseda hnutí Karel Havlíček doplnil, že zrovna vláda nemá koho poučovat o politické kultuře.

„Jestli má někdo monopol v Česku na urážlivé nálepkování, pak to je váš elitářský kabinet. Nejprve si srovnejte do latě vaše ministry a partnery v koalici a poté prosím moralizujte,“ napsal na platformu X v reakci na Fialova slova.

Třaskavá slova ve Sněmovně

Celý spor odstartoval už před několika dny, kdy Schillerová kritizovala zbrojení v české armádě s tím, že „chce žít v míru“. Svou pozici hájila v Poslanecké sněmovně, která se letos poprvé sešla v úterý.

„Trochu jsem doufala, že paní poslankyně Schillerová se od svého výroku ‚my se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru‘ distancuje, bohužel na jednání PS pokračovala. Prý strašíme jadernou válkou. Ne, to nestrašíme my. To straší Rusko. Proto musí být poraženo,“ napsala Pekarová Adamová na sociální síti X s odkazem na nedávné výhrůžky ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva o možnosti použití jaderných zbraní. Ten podobnou hrozbu Západu vyslal již poněkolikáté.

Schillerová se pod příspěvkem předsedkyně TOP 09 ohradila: „Já jsem popravdě ani nedoufala, že Marija Zacharovová české politiky sebere odvahu mi svoje nehoráznosti zopakovat ve Sněmovně do očí. Místo toho jako správná gaučová válečnice zase utekla nálepkovat na sítě. Mimochodem, s tím Medveděvem máte společného víc, než si myslíte,“ napsala. „Ubohost této vaší reakce je jako Rusko. Nezná hranice,“ odpověděla jí Pekarová Adamová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr vnitra Vít Rakušan naštval koaliční partnery svým novým videem. Své kroky hájí tím, že přišel čas na sebereflexi.

Tagy:
válka jaderné zbraně politika Alena Schillerová Vít Rakušan Petr Fiala Markéta Pekarová Adamová hnutí ANO sociální síť ANO 2011 vláda Rusko vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Marija Vladimirovna Zacharovová Dmitrij Anatoljevič Medveděv