Firmy nemají zájem o lidi s exekucí. Složitý systém by mohla vyřešit chystaná novela

Zaměstnávání lidí s exekucí by se mohlo zjednodušit

Zaměstnávání lidí v exekuci by se už brzy mohlo zjednodušit

Zaměstnávání lidí v exekuci by se už brzy mohlo zjednodušit. Podniky totiž nechtějí dlužníky, které uhánějí exekutoři, najímat. Celý proces je pro ně složitý, navíc se vystavují riziku sankcí. Jenže nedostatek potenciálních zaměstnanců na trhu práce teď žene některé poslance ke změně zákona. Firmy by se nově nemusely dlužníkům vyhýbat.

Oslovené agentury zprostředkovávající práci lidem z Prahy a blízkého okolí mají se zaměstnáváním lidí, kteří jsou v exekucích, bohaté zkušenosti. „Ročně přidělujeme zhruba dva a půl tisíce brigádníků. Asi na třetinu z nich je vypsaná exekuce,“ řekl pro televizi CNN Prima NEWS František Jareš, jednatel agentury Student.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ekonomická situace je špatná, tvrdí 57 procent Čechů. Výsledky průzkumu se od jara nemění

Podle něj se v převážné většině případů jedná o dlužníky s mnohačetnými závazky, tedy dvaceti či třiceti exekucemi. Na tuto agendu tak již vyčlenili specializovaného pracovníka. „Denně nám chodí dvacet až třicet datových zpráv, které se týkají lidí s dluhy. Zpracování nám zabere pokaždé okolo dvou až tří hodin,“ upozornil Jareš. Některé podniky proto nechtějí zájemce o práci, kteří jsou v exekuci, vůbec zaměstnávat.

Firma musí vypočítat správnou výši srážky ze mzdy, dokládat přehledy o příjmech a poskytovat informace, kdykoli o ně úřad požádá. Všechny tyto úkony stojí peníze a nemalé množství času. Ještě letos by se poslanci mohli pokusit o změnu.

Poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO) navrhuje, že by řešením mohly být registry dlužníků. Zaměstnavatel by i v případě, že má někdo víc exekucí, komunikoval jen s jedním úředníkem. „Jiní exekutoři by se na informace doptávali předcházejícího, a to v takovém pořadí, aby s tím zaměstnavatel neměl žádnou práci,“ vysvětlil poslanec.

Na novele spolupracuje i ministerstvo spravedlnosti. Návrh zatím nemá konečnou podobu, podle autora má však ve Sněmovně širokou podporu. „V mnoha evropských zemích již existuje takzvaný chráněný účet, aby zaměstnavatelé neměli s lidmi s dluhovou zátěží tolik práce,“ ozřejmila ředitelka Asociace inkasních agentur Jana Tatýrková pro televizi CNN Prima NEWS.

Ač je tento systém v Česku zaveden, není funkčně využíván. Podle některých je hlavní problém v tom, že mnoho dlužníků se exekucí zbavit nehodlá. Návrhem změn pro zaměstnávání lidí v exekucích by se ještě letos měli zaobírat poslanci.

Tagy:
Patrik Nacher exekuce zaměstnavatelé agentura soudní exekutor dlužník Ministerstvo spravedlnosti České republiky Jana Tatýrková Asociace inkasních agentur František Jareš