Decroix k důchodům: Nikdo nechtěl kousnout do kyselého jablka. Balaštíková oponovala Nerudovou

Poslankyně Eva Decroix (ODS) a Margita Balaštáková (ANO)

360°, Eva Decroix, Petr Letocha, Margita Balaštíková, Karla Maříková, Cyril Svoboda, Jakub Landovský - 2.10. v 22:26

I minulé vlády uznaly, že důchodový systém je neudržitelný, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně Eva Decroix (ODS) a dodala, že „nikdo nechtěl kousnout do kyselého jablka“. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) se vytasila s tím, že Komisi pro spravedlivé důchody dříve vedla nynější europoslankyně Danuše Nerudová (STAN), které se podle zákonodárkyně „reforma nepovedla“.

Vláda podle Decroix již dělá kroky, aby se zlepšil důchodový systém. „Nejsou však zadarmo. O této novele zákona diskutujeme od loňského března, mnoha námitkám jsme už vyhověli, například jsme finálně určili věk odchodu do důchodu,“ zdůraznila v pořadu 360°.

K TÉMATU: Lipavský je ostuda premiéra, chce rozložit Piráty, řekl Čunek. Dochází nám popcorn, reagoval Juchelka

„Důchodový systém je neudržitelný. Shodly se na tom už minulé vlády, jenže nechtěly kousnout do kyselého jablka. Musíme to co nejdříve napravit,“ podotkla vládní poslankyně. Podle ní je rovněž nutné dělat prorodinná rozhodnutí, ovšem v rozumné míře.

„Z analýz vyplývá, že systém je v tomto ohledu nastaven velmi vlídně. Podívejme se do okolních zemí, jak dlouhou mají rodičovskou dovolenou,“ namítla Decroix, ovšem současně zdůraznila, že  někteří vládní partneři apelují, aby se více řešilo dostupné bydlení.

Na neudržitelnost systému upozornil i poslanec Ondřej Letocha (STAN). „Problém řešíme už řadu let, nevznikl za naší vlády. Reagujeme na situaci, která je tu od roku 2000. Příčina je tu už dlouhou dobu,“ připomněl.

Balaštíková se však opřela do vládních představitelů. „Nevedla důchodovou komisi ‚nějaká‘ Nerudová, nynější europoslankyně? Kam ona patří?“ rýpla si směrem k současnému spolustraníkovi europoslankyně Letochovi s narážkou, že právě Nerudové se reforma nepovedla.

„V té době neměla politickou funkci,“ reagovala Decroix. „Europoslankyně byla tehdy součástí pracovní skupiny a ta vykazovala výsledky. Skutečnost, že vláda vašeho předsedy Andreje Babiše nešla s těmito daty do Sněmovny a neudělala legislativní proces, už není problém Nerudové,“ doplnil Letecha.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že lidé budou v budoucnu odcházet do starobního důchodu nejpozději v 67 letech. Horní limit má podle něj zavést poslanecká úprava vládní reformy penzí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zvýšit poplatky? Nejdřív definujme, co od médií chceme, míní Nacher. Nezvedly se 20 let, namítl Jakob

Tagy:
politika novela zákona Danuše Nerudová důchodová reforma důchody Margita Balaštíková Komise pro spravedlivé důchody 360° Eva Decroix Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod