Fischer: Zajímá mě, jestli máme prezidenta schopného rozhodovat. Nepotřebuju diagnózu

Pavel Fischer

360° 11.10.2021

Zajímá mě, jestli máme prezidenta a jestli je schopen podepsat zákon a odlišit utajovanou věc od neutajované, řekl v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS senátor a bývalý kandidát na post hlavy státu Pavel Fischer. Zároveň zdůraznil, že nepotřebuje diagnózu Miloše Zemana. Podle něj je ale zdraví prezidenta veřejná věc.

„Zajímá mě, jestli máme prezidenta a jestli je schopen podepsat zákon a odlišit utajovanou věc od neutajované. Mluvčí dlouho neinformoval o jeho zdraví a popíral, že by byl problém. A pak najednou slyšíme, že je prezident nemocen,“ řekl v pořadu Fischer s tím, že podle něj selhala kancelář prezidenta republiky.

„To je věc vrcholně důležitá, když jsou volby. Lidé by měli vědět, že na Hradě to někdo vidí, že máme prezidenta,“ podotkl někdejší kandidát do čela státu.

Podle něj je zdraví prezidenta veřejnou záležitostí. „Odmítám, že bych na Hrad psal doporučený dopis, aby mi sdělili zdravotní stav pacienta, to není moje věc. Ale v případě prezidenta se zdraví stává veřejnou záležitostí. Když někdo kandiduje na prezidenta, musí říct, zda je zdráv, a musí mít určitou fyzickou kondici,“ zdůraznil senátor s tím, že Češi nevědí, v jaké fyzické kondici je prezident.

Fischer odděluje dvě věci: Miloše Zemana, jeho soukromí a zdraví a úřad prezidenta republiky, který je potřeba chránit. Nelíbí se mu, že předseda Senátu Miloš Vystrčil nemá o Zemanově stavu žádnou informaci a že veřejnost neví, o čem v neděli jednal prezident s premiérem Andrejem Babišem.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu Zemana se 19. října sejde Stálá komise Senátu pro ústavu. Senátoři chtějí hledat možnosti, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu. Již nyní je jasné, že se nebude konat původně plánovaná středeční schůzka prezidenta s premiérem Babišem ohledně povolebního vyjednávání.

Nebyl v bezvědomí, usnul

Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze v neděli krátce po 13. hodině. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pondělí dopoledne potvrdila, že prezidentův stav je stabilizovaný. Podle dřívějších informací ale může strávit v ÚVN až tři týdny.

„Miloš Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze,“ uvedl v neděli prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na záběrech, které pořídili novináři z webu Novinky.cz, se zdál být Zeman při přenosu ze sanitky do ÚVN v bezvládném stavu. Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře však prezident nebyl v bezvědomí, ale usnul.

Hrad v posledních dnech opakovaně odmítal tvrzení, že by měl Zeman vážné zdravotní potíže. Ovčáček takové spekulace nazval dezinformacemi. Zároveň ale připustil, že je prezident v posledních dvou týdnech nemocen. Kvůli tomu odvolil přímo v Lánech a na doporučení Zavorala zrušil i účast v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Tagy: