RADAR: O víkendu bude sněžit i v nížinách. Podívejte se, zda má chumelit i u vás

Nížiny mohou překvapit sněhové přeháňky.

Počasí 16.11.2023 7:06

Ve čtvrtek se budou teploty pohybovat mezi 7 až 11 °C. K večeru se však na naše území přesune z Německa frontální systém, který přinese déšť a na horách i sněhové přeháňky. Podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může západní a severozápadní území během pátečního rána zasypat sněhová pokrývka, během dne dokonce i v nížinách. Sněhové vločky by mohly během soboty překvapit i obyvatele nejnižších poloh.

Ve čtvrtek bude oblačno či polojasno, místy se mohou vyskytnout přeháňky. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 7 až 11 °C, v 1 000 metrech na horách okolo 3 °C. K večeru u nás začne ovlivňovat počasí frontální systém, který souvisí s tlakovou níží postupující přes Německo k východu, připomínají meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Do Česka se vkrádá zima, přijde silný vítr. Podívejte se, kde už bude sněžit

Na většině území tak lidé mohou počítat s občasným deštěm, v horských oblastech budou srážky většinou sněhové. K večeru se bude od jihozápadu obloha zatahovat. Foukat bude jihozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s. V noci ze čtvrtka na pátek teploty klesnou na 6 až 2 °C. Bude zataženo s občasným deštěm. V horských oblastech, ale i v Čechách se postupně nad 800 metrů vyskytnou smíšené či sněhové přeháňky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě sněhových srážek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh, případně Souhrn deště pro přeháňky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zataženou oblohu můžeme očekávat také v pátek. Místy se objeví i déšť, a to zejména na Moravě. Od severozápadu bude přibývat oblačnosti, která přinese lokální přeháňky. Smíšené či sněhové přeháňky se vyskytnou nad 800 metry nad mořem, na severozápadě dokonce i nad 400 metry.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na jihovýchodní Moravě dosáhnou až 9 °C. Čerstvý vítr o rychlosti 4 až 9 m/s může zejména na Moravě zesílit a v nárazech dosáhnout rychlosti 15 až 20 m/s.

Odborníci z ČHMÚ na sociální síti X uvedli, že tlaková níže přinese na naše území chladný vzduch spolu se sněhovými přeháňkami. „Zejména západní a severozápadní polovina Čech by si tudíž mohla od vyšších poloh a na horách užít zasněženého pátečního rána a dopoledne,“ napsali v příspěvku.

Srážky by navíc mohly být sněhové během dne i v nížinách. „V sobotu pak bude šance na sněhové vločky i v nejnižších polohách,“ sdělili odborníci s tím, že je však nutné sledovat předpověď průběžně.

V sobotu nejvyšší teploty dosáhnou 3 až 7 °C, foukat bude mírný severozápadní až západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s. V oblastech nad 400 metrů se vyskytnou smíšené či sněhové srážky. V neděli bude oblačno až zataženo, vyskytne se i déšť nebo přeháňky. V noci mohou teploty klesnout až na −3 °C, přes den se budou pohybovat v rozmezí 8 až 12 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Polární záře rozzářila nebe nad Českem. Obloha hrála všemi odstíny rudé

Tagy: