Sledujte RADAR: Do Česka se vkrádá zima, přijde silný vítr. Podívejte se, kde už bude sněžit

Svatý Martin přijede na bílém koni (ilustrační foto).

Počasí (15.11.2023 6:49)

Do Česka bude proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu. Nejvyšší teploty se v následujících dnech budou pohybovat okolo 10 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpovídá déšť nebo přeháňky, které mohou být už v oblastech nad 400 metry nad mořem smíšené nebo sněhové. Na Českomoravské vrchovině, západě a jihozápadě Moravy bude ve středu silný vítr, v nárazech může dosáhnout rychlosti přes 65 kilometrů v hodině.

Ve středu bude převážně proměnlivá oblačnost a na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, které mohou být v oblastech nad 1 000 metrů i sněhové. „Ve večerních hodinách bude srážek ubývat,“ popsal meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák. Nejvyšší teploty dosáhnou 7 až 11 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polární záře rozzářila nebe nad Českem. Obloha hrála všemi odstíny rudé

Upozornění na silný vítr platí konkrétně pro Vysočinu, Jihomoravský kraj, jih Pardubického kraje a jihozápad Olomouckého kraje. Podle meteorologů hrozí od větru poškození stromů, případně menší škody na budovách. Lidé by měli při pohybu venku a při řízení vozidel dbát zvýšené opatrnosti, uvedli. Odpoledne bude zvolna slábnout, uvedl ČHMÚ.

V noci na čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky, které budou v oblastech nad 800 m sněhové. Nejnižší teploty klesnou na 6 až 2 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až na 0 °C. Povane mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě sněhových srážek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh, případně Souhrn deště pro přeháňky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude zpočátku polojasno, později zataženo až oblačno. Zejména na horách na severu a severovýchodě se vyskytne déšť nebo přeháňky. Ty budou v polohách nad 800 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 6 až 10 °C, na jižní Moravě až na 12 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Oblačno až zataženo předpovídá Český hydrometeorologický ústav také na pátek. Na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, které budou večer v polohách nad 400 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 až 8 °C. Povane mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Smíšené nebo sněhové srážky v oblastech nad 400 m se vyskytnou také v sobotu. Nejvyšší teploty dosáhnou 3 až 7 °C, povane mírný severozápadní až západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s. V neděli bude oblačno až zataženo a opět se vyskytne déšť nebo přeháňky. V noci mohou teploty klesnout až na −3 °C, přes den se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C.

Tagy: