Kytara, motorka, brusle nebo ryby. Jak tráví kandidáti na prezidenta volný čas?

Kytara, motorka, brusle, hry, vaření nebo rybaření. Kandidáti na prezidenta se na sociálních sítích chlubí, jak tráví volný čas. Většina si nejvíce užívá chvíle s rodinou. Snaží se tak ukázat, že jsou obyčejní lidé jako jejich voliči, a doufají, že na ně tak zapůsobí. Co který kandidát dělá?

Zbývají necelé tři týdny do prvního kola prezidentských voleb. Kampaně jsou v plném proudu a kandidáti se snaží získat si voliče. Většina z nich na sítích proto sdílí kromě vážných témat i fotky a informace ze svých soukromých životů. Podle politologů se snaží ukázat, že jsou lidé „z masa a kostí“ stejně jako jejich voliči.

Mnoho fotek ze svých volných chvil v poslední době sdílí generál ve výslužbě Petr Pavel. Naposledy na sítě přidal snímky z Vánoc, které prožil s manželkou u nich na chalupě. „Flanelové duo v akci. Hospoda, přátelé a někdy i šipky. To prostě patří k naší vesnici,“ napsal pod jedním z příspěvků. K těm se snaží přidávat i své heslo z kampaně, tedy „vraťme zemi řád a klid“. „Na naší chalupě je klid, ale také řád. Například po příjezdu je hned jasné, že já štípu třísky, Eva rozdělává oheň – a je nám dobře,“ psal u dalšího postu.

Pavel ve volném čase rád jezdí na motorce a na sítě přidává i snímky a videa, jak s manželkou a vnoučaty bruslí, což patří k jeho koníčkům. Během Vánoc zveřejnil klip, jak na ledě hraje hokej. „Děkuju, Martine Dejdare, Jirko Hrdino a ostatní kluci z HC Olymp, že jsme si mohli zahrát jako před lety v Belgii,“ uvedl k videu. Jako další důkaz, že ve volnu rád sportuje, v minulosti přidal i fotku z charitativního běhu.

O tom, že v poslední době cvičí a zhubl, mluví rád i šéf hnutí ANO, poslanec a expremiér Andrej Babiš. Ten jako své záliby uvádí spánek, psy a sport. V poslední době na sítích sdílel fotografie, jak usnul při čtení knihy Osudy dobrého vojáka Švejka. Snaží se si totiž napravit reputaci z pořadu K tabuli, kde nevěděl, jaké je nejznámější dílo Jaroslava Haška.

Na sítích jeho voliči najdou i fotku ze společných Vánoc s rodinou – tedy s manželkou Monikou, dcerou Vivien a synem Frederikem a jejich dvěma psy. Také ve volném čase pekl s Monikou sekanou nebo byl v divadle na Louskáčkovi. Sám tvrdí, že na rodinu nemá moc času. Během kampaně totiž jezdil s obytňákem po republice. Také by měl pravidelně sedět v Poslanecké sněmovně, kde je jeho hnutí v opozici. V poslanecké lavici ale v poslední době příliš času netráví, jeho kolegové z vládní koalice mu proto často vyčítají, že nechodí do práce.

Nejcennější čas s rodinou

Volný čas s rodinou tráví i Danuše Nerudová. „Tím nejcennějším na Vánocích je pro mě čas strávený s rodinou. Miluji, když se o svátcích naše chalupa zaplní mými nejbližšími a žádná židle u našeho kuchyňského stolu nezůstane prázdná,“ psala na sítě. Přidala také snímek, jak hraje s mladším synem na piano.

Na rodině si Nerudová postavila svou prezidentskou kampaň. Zapojuje se do ní jak její manžel, právník Robert Neruda, tak i synové Filip a Daniel. Kromě fotografií s nimi přiznala na sítích například i to, že ráda rybaří. Také tam často sdílí snímky, jak peče. Mimo jiné ji ve volbě proto začala podporovat i známá česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková.

Zpěv i kytara

Tři výše zmínění kandidáti patří mezi favority prezidentské volby podle předvolebních průzkumů. Za nimi je například senátor Pavel Fischer. I on nechává své voliče na sítích nahlížet do svého soukromí. Přidává tam snímky s rodinou, se kterou často hraje deskové hry, vaří nebo zpívá. Hra na kytaru patří k jednomu z jeho velkých koníčků. Během Vánoc se svými třemi dětmi navíc vyrazil do kina na druhý díl filmu Avatar.

Druhý ze senátorů, kteří kandidují na Hrad, je Marek Hilšer. Mezi jeho vášně patří stejně jako u Pavla jízda na motorce. Při jedné vyjížďce dokonce oslavil se svou manželkou výročí sedmi let od svatby. Na sítích často sdílí i snímky se svými dvěma malými dětmi, jak je vzal na hřiště nebo naposledy třeba k betlému v Praze. Rád dokonce i zpívá. Tradičně s manželkou jako přání k Vánocům natáčí video, jak zpívají koledu. O svátcích navíc zpíval i tradiční „Rybovku“.

Volné chvíle s rodinou rád tráví i odborový předák Josef Středula. Ten společně se svou ženou a nejmladším synem před Vánoci například pekl cukroví nebo dělal bramborový salát. Na sítích ale uvádí, že kvůli práci je často mimo domov. „To je na úkor rodiny. Žena je v tomto nesmírně vnímavá,“ ocenil ji. O manželce se na sítích ale zmiňuje až v poslední době, když se prezidentské volby blíží. Dříve tolik snímků s ní nesdílel.

O svém soukromí naopak na sítích moc nemluví bývalý rektor Tomáš Zima, podnikatel Karel Diviš ani poslanec SPD Jaroslav Bašta. Všichni většinou sdílejí videa z rozhovorů v médiích nebo snímky ze svých výjezdů v rámci kampaně.

Tagy: