Gazdík: Babiš má strach, že půjde do vězení. Za naší vlády se pandemie zlepší během týdnů

Petr Gazdík

Rozhovor s kandidátem na ministra školství Petrem Gazdíkem (STAN)

Za nové vlády se situace ohledně pandemie zlepší během několika týdnů, slibuje kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN). V rozhovoru pro CNN Prima NEWS odmítl, že by budoucí kabinet skákal podle prezidenta Miloše Zemana. Gazdík se opřel i do končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) a nastínil, co by chtěl ve školství změnit.

Minulý týden jste byl u prezidenta Miloše Zemana. Prý v Lánech probíhá něco jako malá maturita…
Nenazval bych to malou maturitou. Jel jsem za panem prezidentem diskutovat o prioritách ve školství. Příjemně mě překvapilo, že pan prezident byl v problematice školství orientován do hloubky. Ptal se velmi podrobně, ale nebyla to maturita, spíše diskuse.

Miroslav Kalousek řekl, že to, co probíhá u prezidenta, je jen komedie před vitrínou, a že vaše budoucí vláda nemusí působit úplně silně. Vypadá to, že prezident si luskne a vy se mu podřídíte, přitom schůzky s kandidáty na ministry nemají oporu v Ústavě.
Oporu v Ústavě sice nemají, na druhou stranu přece je tady obyčejná lidská slušnost. Když vás pozve prezident republiky, tak mně slušná výchova velí pozvání přijmout.

Často jste kritizovali Andreje Babiše, že jde Miloši Zemanovi na ruku a že dělá vše, co prezident chce. Budete pokračovat v těchto šlépějích? Protože to tak zatím může vypadat.
Zatím neděláme všechno, co chce prezident. Nemyslím si, že by byl Petr Fiala slabým premiérem a nějak výrazně podléhal vlivům pana prezidenta. O tom silně pochybuji. Beru to tak, že slušnost velí se s prezidentem sejít. Otázka je, jestli je to dobře využitý čas, když teď ve společnosti bují covidová pandemie a máme připravovat rozpočet. Já jsem byl například pro to prodloužit vánoční prázdniny. Ale nemůžu, protože nebyla jmenována nová vláda.

Rozumím tomu dobře, že podle vás jsou schůzky s prezidentem ztráta času? Vaše vláda už mohla dávno vládnout.
Pro mě osobně to nebyla ztráta času. Ale přál bych si, aby vláda byla jmenována co nejrychleji. Pan prezident musí rozhodnout, kdy ji jmenuje. To je jeho odpovědnost a jeho kompetence.

Už se uklidnila nálada mezi STAN a Piráty?
Doposud jsme neměli čas řešit pirátskou pseudoanalýzu, kdy Piráti říkali, že za jejich překroužkování můžeme my. Mezi tím vyšly dva průzkumy, které jasně říkají, že chyby byly trochu někde jinde. Agentura Kantar říká, že těsně před volbami odešli voliči Pirátů ke koalici Spolu. To by si měli Piráti zanalyzovat.

Pirátské fórum a výkřiky některých pirátských poslanců vzbudily v mnoha voličích strach.

Čím to bylo?
Nechci kritizovat Piráty. Ať si to zanalyzují oni. Ale pan profesor (Miroslav) Bárta v jedné své knize říká, že jeden ze zákonů civilizace je takový, že to, co dostane civilizaci na vrchol, tak to ji taky pohřbí. Myslím, že u Pirátů to začíná trochu platit. V těchto volbách to bylo pirátské fórum a výkřiky některých poslanců, které vzbudily v mnoha voličích strach a ve finále šli za konzervativnější koalicí. Například výroky o nájemném nebo genderu.

Potom zde samozřejmě byla snaha Andreje Babiše zdiskreditovat Piráty na tématech jako jsou lehké drogy nebo uprchlíci. Vzbudilo to v mnoha lidech strach, i když neoprávněně. Ale některé výroky na pirátském fóru uměl Andrej Babiš využít. Těžko se vysvětlovalo, že názory na pirátském fóru nejsou názory celé strany.

Bude vám vůbec vláda s Piráty fungovat?
Bude. Všichni jsme političtí profesionálové. Věřím, že příčiny propadu Pirátů v klidu probereme. Jen nejde, aby sváděli vinu na někoho jiného. Navíc nám to neřekli u jednacího stolu, jejich analýza takzvaně unikla do médií. Tak se k sobě manželé v dobrém manželství nemají chovat. Ale my to překousneme. Dřív ta koalice byla radost, teď jsou obě strany více obezřetné.

Řekl jste, že systém vzdělávání připravuje děti na minulost, ale že je potřeba zaměřit se na budoucnost, aby děti obstály i v roce 2050. Zároveň jste řekl, že nevíte, co v roce 2050 bude. Jak můžete připravovat děti na něco, když nevíte, co bude? Nejsou to z vaší strany jen takové líbivé řeči?
Rozhodně to nejsou líbivé řeči. Nevíme, jak bude vypadat rok 2050. Je to za 30 let. Když bychom si v roce 1990 představili, jak bude vypadat rok 2021, tak vás nikdy nenapadne, jak bude vypadat komunikace skrz sociální sítě, jaké obory budou potřeba.

Říkalo se, že když děti nebudou v 7. třídě nazpaměť umět Archimedův zákon, tak je to hrůza a degradujeme vzdělanost. Jenže tak to není.

Jak má tedy vzdělávání podle vás vypadat?
Děti pořád připravujeme na rok 1990. Abychom je připravili na budoucnost, tak základní dovednost je umět se učit novým věcem. Přál bych si, aby se ministerstvo školství přejmenovalo na ministerstvo vzdělávání. To, jak bude vypadat den ve škole, by učiteli nemělo nařizovat ministerstvo školství ani rigidní osnovy. Ředitelé škol by měli dostat mnohem větší pravomoci, proto se musí změnit rámcový vzdělávací program.

Říkalo se, že když děti nebudou v 7. třídě nazpaměť umět Archimedův zákon, tak je to hrůza a degradujeme vzdělanost. Jenže tak to není. Ideálně bychom měli přidat další hodinu tělocviku, mediální výchovu, informatiku, výchovu k vlastenectví, výchovu na krizové situace. Jenže to by děti trávily ve škole 45 hodin. To nejde. Musíme osnovy zhustit a zjednodušit tak, aby učitelé měli prostor učit děti novým metodám, projektovým vzděláváním.

Jde to změnit za čtyři roky? Asi by to chtělo i změnu výuky na vysokých školách.
Na vysokých školách bych začal, konkrétně u výuky učitelů. Pokud chceme učit děti nově, tak musíme učit nově budoucí učitele. Může to fungovat z jednoho důvodu – nemáme na to jen čtyři roky. Změna už začala, strategie se jmenuje 2030+. Vypracovalo to stávající ministerstvo a ministr Robert Plaga (za ANO). Mým hlavním úkolem bude kontinuita. Ministři se střídali jako na běžícím pásu a nic se nedotáhlo do konce.

Zůstane Robert Plaga na ministerstvu školství jako náměstek?
To záleží na něm. Svým občanským povoláním je náměstek pro vysoké školství.

S Robertem Plagou jsme kamarádi. Na ministerstvu bych ho chtěl.

Jste kamarádi, rozumíte si, tak už možná víte, jestli bude chtít zůstat.
Je pravda, že jsme kamarádi a rozumíme si. Až mi předá ministerstvo, tak si s ním dám kafe a zeptám se ho, jak vidí svoji úlohu a jestli mi bude pomáhat. Věřím tomu, že řekne ano. Andrej Babiš někde plácal, že Plaga bude řídit ministerstvo, protože by to Gazdík nezvládl. Ujišťuji pana premiéra, že by to Gazdík zvládl. Už řídil školství Zlínského kraje jako radní pro školství.

Vy byste tedy Roberta Plagu na ministerstvu chtěl.
Chtěl a hodně.

Robert Plaga si s vámi rozuměl víc než s vlastním premiérem. Divil jste se mu, že zůstává ve vládě pod Andrejem Babišem?
Cílem ministra školství není rozumět si s premiérem, ale prosazovat nějaký program a cíle. To se Robertovi dařilo. Myslím, že to bral tak, že když chcete něco prosadit, tak musíte něco překousnout.

Už jste zmínil výrok Andreje Babiše, že nezvládnete řídit ministerstvo. V rozhovoru pro MF Dnes také řekl, že Starostové se nejdřív přisáli na Kalouska, pak chtěli jít s Bělobrádkem a teď podvedli Piráty a vyšplhali se po jejich zádech do Sněmovny. Jak se vám to poslouchá?
Usmívám se tomu. Pan premiér Babiš má zjevně strach, že může jít do vězení. Má za sebou celou řadu kauz a 30 tisíc mrtvých. Musí být velmi zoufalý, když říká takové výroky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je s Petrem Gazdíkem (STAN) ve sporu již delší dobu. Babiš před nedávnem kritizoval Gazdíka v rozhovoru pro deník MF DNES. Prohlásil, že dosavadní šéf resortu Robert Plaga (za ANO) bude fakticky dělat ministra dál, protože v resortu zůstane jako náměstek. „A to je dobře, protože bude zabezpečena kontinuita naší vlády. Pochybuji, že by pan Gazdík resort bez pana Plagy zvládl,“ prohlásil Babiš. Na otázku, proč si to Babiš myslí, premiér odpověděl: „Pan Gazdík je sice profesí učitel, ale rozhodl se raději živit politikou. Ostatně jako všichni ve STAN. Nejdříve se přisáli na Kalouska, pak chtěli jít s Bělobrádkem a teď podvedli Piráty a vyšplhali se po jejich zádech do Sněmovny.“

Gazdík si však Babišova slova nenechal líbit. „Pan Babiš opět blábolí. Od člověka jeho typu mě to nepřekvapuje. Pan Babiš je zoufalec a měl by se snažit spíš řídit epidemii než kupovat horu Říp. Pan Babiš si po ránu asi nevzal dostatek prášků,“ prohlásil Gazdík v reakci pro CNN Prima NEWS.

Za co může jít do vězení?
Tak minimálně má nějaké evropské dotační kauzy, třeba Čapí hnízdo. To, co se dělo s covidem před minulými krajskými volbami, je také na zkoumání státního zastupitelství.

S Robertem Plagou jste řešili prodloužení vánočních prázdnin. Vy jste je chtěl prodloužit, stávající ministr školství byl proti. Nová vláda by měla být jmenovaná v polovině prosince. Nevyhlásíte prodloužené prázdniny pak?
Jako koalice jsme si předsevzali, že budeme všechna opatření komunikovat dopředu. Nevím, kdy bude nová vláda jmenována. Pokud v polovině prosince, tak si neumím představit, že budu v sobotu 18. prosince na ministerstvu sepisovat vyhlášku o organizaci školního roku a v pondělí rodičům oznámím, že nemají posílat děti do školy. To nejde. Proto jsem se snažil přesvědčit pana ministra Plagu, aby vyhlášku změnil on. Odmítnul to.

Tak jsem se snažil najít kompromis, který doporučují epidemiologické týmy, aby děti odešly na prázdniny testovány. To mi pan Plaga přislíbil. Nicméně jeden ze zásadních argumentů, proč to nemá cenu lámat na poslední chvíli přes koleno, je, že se ozvali ředitelé velkých nemocnic, kteří mají strach, že epidemie bude zrovna v nemocnicích kulminovat. Kdyby měly děti prázdniny, tak se to projeví na personálu nemocnice a mohlo by to způsobit kolaps nemocnic. To bych hrozně nerad.

Takže je definitivně jasné, že i když nastoupíte do vlády, prodloužené prázdniny nebudou. Žádné překvapení pro rodiče.
Dělat něco na poslední chvíli vyvolá jen chaos a v covidu jsme toho zmatku měli už dost.

Vaše budoucí vláda opakuje, že se školy nebudou zavírat. Můžete to závazně slíbit?
Řekli jsme, že školy bychom zavřeli jako poslední. To už by musely být zavřené obchody, průmysl. Hledáme řešení, aby školy mohly fungovat. Je pravda, že epidemie se skutečně šíří ze škol. Ale řešení není, že je zavřete, ale že budou fungovat krajské hygienické stanice.

Jak to chcete udělat?
Už v září jsme to řešili, když přišel ministr zdravotnictví a hlavní hygienička s tím, že situaci ve školách budou řídit krajské hygienické stanice. Ptal jsem se, jestli to budou stejné stanice, které vloni nestíhaly trasovat. Potřebujete trasovat v řádu hodin. Jestli je nějaký důvod, proč se šíří covid ve školách, tak je to naprostá nefunkčnost krajských hygienických stanic.

Víme, že trasování ve školách nefunguje. Tak co změníte, aby to fungovalo?
Navrhovali jsme, aby pravomoci dostali ředitelé škol. Stejně už to většina dělá, během víkendu ředitelé trasují. Často se stává, že ředitelé posílají děti do karantény a když se vrací, tak teprve volá hygiena.

Pan Plaga se kvůli tomu dost hádal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Vy budete mít zřejmě na ministerstvu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Budete po něm chtít, aby krajské hygieny posílil?
Nejsem ministr, pan Válek také není ministr.

Andrej Babiš bude plácat něco o Gazdíkovi, ale Andrej Babiš nebyl schopný za dva roky posílit hygienické stanice.

Ale plán už snad máte.
Nejen plán. Zasedáme každý týden třikrát, čtyřikrát. Snažíme se diskutovat připravovaná opatření, která přijdou, až bude vláda jmenována. Posílit krajské hygieny je nutnost. Problém je, že epidemie kulminuje a krajské hygienické stanice neposílíte ze dne na den. Tato vláda na to měla dva roky. Andrej Babiš bude plácat něco o Gazdíkovi, ale Andrej Babiš je ten, kdo nebyl schopný ty stanice posílit.

Takže až nastoupíte, tak to bude rok stejné, protože se budete vymlouvat, že to všechno nejde ze dne na den.
Vůbec ne. Jen musíme počítat s tím, že nenastoupí nová vláda a zítra budou posíleny krajské hygienické stanice. Bude to v řádu týdnů.

Takže můžete slíbit, že se za vaší vlády situace zlepší?
To můžu slíbit. Během několika týdnů naší vlády se situace zlepší.

Tagy: