Prymula: Jsem optimista, z nejhoršího jsme snad venku. Doufám, že to nezkazí omikron

Roman Prymula

PARTIE Terezie Tománkové 5.12.2021

Epidemiolog a poradce prezidenta Roman Prymula je ohledně vývoje pandemie koronaviru optimistický. Poslední čísla z nemocnic podle něj ukazují, že se můžeme vrátit do normálu. Podle Prymuly záleží na tom, jak se bude chovat nová varianta omikron.

„Čísla přinášejí optimismus. Poklesli jsme v hospitalizacích, může to být signál, že se vracíme zpátky a odrazili jsme se z nejhoršího,“ prohlásil v Partii Terezie Tománkové Roman Prymula.

Čísla nově nakažených jsou stále vysoká. Testy denně odhalují tisíce nových případů. V sobotu však nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání ubylo – počtvrté v tomto týdnu. Testy ten den odhalily 10 967 nakažených, to je o zhruba 1 500 méně než před týdnem. Počet hospitalizovaných se oproti předchozím dnům, kdy se pohyboval kolem 7 000, snížil.

„Zastavili jsme exponenciální růst, byť ne tak jako v Rakousku, kde mají lockdown. Přestože ta opatření, která byla přijímána, nebyla tvrdá, dochází k poklesu. Nemáme tolik osob, které se chovají rizikově. Buď už se nakazili, nebo si něco vzali k srdci,“ vysvětlil Prymula.

Dodal, že záleží, jak se bude chovat mutace omikron. „Zatím nemáme signály, že by průběhy byly závažnější, naopak jsou mírnější,“ zhodnotil Prymula. Negativní zprávou podle něj je, že mutace zřejmě dokážou obejít očkování.

Omikron jako hrozba, nebo spása?

Nová varianta byla koncem listopadu poprvé identifikována v Jihoafrické republice. Některé státy okamžitě pozastavily lety z jižní Afriky. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila mutaci za znepokojivou a uvedla, že je vysoce nakažlivá a představuje velké riziko.

Lidé s variantou omikron mají jiný průběh než ti nakažení mutací delta. Omikron způsobuje především těžkou únavu, bolesti hlavy a těla. Naopak chybí ztráta čichu.

Někteří lékaři či vědci přicházejí s tím, že omikron by nakonec mohl být spásou. Zatím to totiž vypadá, že nezpůsobuje život ohrožující komplikace a lidé nekončí na dýchacích přístrojích. Pokud by tedy omikron byl nakažlivější, ale lidé by kvůli němu neumírali, mohlo by to znamenat konec pandemie.

Někteří však upozorňují na to, že o omikronu se toho zatím moc neví. „Víme o tom hrozně málo. Může to být víc infekční. To, že by mohl virus ukončit pandemii, jsou spekulace. Obávám se, že proti té mutaci bude méně účinné očkování. Optimista bych byl v tom, že kdo onemocnění prodělal, ani tato varianta by neměla překonat přirozenou imunitu,“ uvedl před časem pro CNN Prima NEWS imunolog Jiří Šinkora.

Tagy:
zdravotnictví politika Roman Prymula Martin Kuba Partie Terezie Tománkové koronavirus Zdeněk Hostomský Martina Koziar Vašáková