Gazdík navštívil školu v Bílině: Ochranka funguje dobře. Atmosféra mě mile překvapila

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) na návštěvě v ZŠ Za Chlumem v Bílině.

Brífink Petra Gazdíka ke škole v Bílině

Z atmosféry, která zde panuje, jsem byl mile překvapen, řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN) po návštěvě Základní školy Za Chlumem v Bílině. Před časem tam kvůli chování žáků najali bezpečnostní službu.

„Ochranka funguje dobře. Určitě nečekejte, že ve škole narazíte na extrémy, učitelé pracují skvěle. Nashromáždily se problémy, které vznikly s covidem a sociální izolací. Jedním z největších problémů je skryté záškoláctví. Z atmosféry, která ve škole panuje, jsem byl mile překvapen. Není to tak, jak to vypadá v médiích,“ řekl Gazdík.

Škola kvůli problémovým žákům nainstalovala kamery do společných prostor a na situaci dohlíží pracovníci bezpečnostní agentury. Návštěvu Gazdík oznámil ředitelce s minimálním předstihem. „Mám srovnání asi 200 škol, zdejší škola má své dlouhodobé problémy, ale vedení k nim přistupuje velmi dobře. Paní ředitelka vede pedagogický sbor vynikajícím způsobem a opatření jsou správná,“ kvitoval ministr.

V minulosti podle Gazdíka selhala například poradenská zařízení, což je dlouhodobý problém v celém regionu a ministerstvo ho bude s krajem řešit. V Bílině se ze středních škol nachází pouze gymnázium, podle politika by město potřebovalo i střední odbornou školu.

Ochranka má zejména ulevit pedagogickému sboru. „Pokud učitelé mají k výuce a přípravě ještě hlídat děti, rozumím, že jsou vyčerpaní. Ochranka má pomoci v nejvíce extrémních situacích,“ nastínil Gazdík, co se během návštěvy dozvěděl. Ministr dále prozradil, že jeho resort spustí projekt, který podpoří téměř dvěma miliardami korun 400 znevýhodněných škol. Patří mezi ně i bílinská ZŠ Za Chlumem.

Problémy představují násilí, výhrůžky, nadávky i drogy. Agresivita některých žáků je natolik vážná, že mnozí rodiče nechtějí své děti do školy posílat a obavy chodit do práce mají dokonce i učitelé.

„V ostatních školách se jedná o jedince, takto velký kolektiv agresorů ale jinde v Česku není. Musíme ukázat nezletilým žákům, že jsou limity, které nesmí překročit,“ apeloval dříve ministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: