GLOSA: Trvalý mír jako Havlova pravda a láska. Obojí je nesmysl, Babiš ale přestřelil

„Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše.“ Tak zní slogan jednoho z billboardů, který nechal po Česku vylepit prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Je evidentní, že jím cílí na svého soupeře, generála ve výslužbě Petra Pavla kvůli jeho citátu, že „trvalý mír je iluze“. Babiš se tím svého soka snaží vykreslit jako válečného štváče, ačkoliv má Pavel naprostou pravdu. Je to prakticky stejné jako s proslulým heslem Václava Havla, že „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Můžeme a měli bychom se o to snažit, ale ani jednoho nejde plně dosáhnout.

„Trvalý mír je iluze,“ pronesl v superdebatě v České televizi před prvním kolem volby vysloužilý generál Petr Pavel poté, co se jej na otázku míru ptal Karel Diviš – jeden z plejády poražených kandidátů, kdybyste náhodou zapomněli. Pavel posléze dodal, že o ukončení konfliktu na Ukrajině je třeba usilovat a zemi po ruské invazi pomoci v obnově.

Pavlova úvodní slova sice zní velmi tvrdě a pro některé voliče ne moc líbivě, ale jsou jednoduše ošklivou realitou. Zajistit „trvalý“ mír je skutečně věc, které nelze dosáhnout, což nám ostatně potvrzuje celá historie lidstva a stejně tak i současnost, kdy se zraky většiny světa upínají na válku na Ukrajině. A to možná ani nebereme v potaz z našeho pohledu bezvýznamné konflikty například ve středu Afriky, na Blízkém východě a v Latinské Americe.

Generálův výrok se ovšem rozhodl využít jeho hlavní prezidentský rival Andrej Babiš. Expremiér a šéf hnutí ANO tak neváhal společně se svojí armádou marketingových expertů oblepit Českou republiku s billboardy, na kterých stojí: „Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše.“ Ukázka nejhrubšího populismu a demagogie v jednom.

A za zmínku stojí i jeho předešlý billboard, na němž Babiš v pozici amerického Strýčka Sama prstem ukazuje na čtenáře a u toho je text: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják.“ A to i přesto, že jeho soupeř rovněž nechce Česko zavléci do války. V Babišově podání je ve volbách (i jindy) zřejmě všechno povoleno a účel světí prostředky.

Chyba Pavla, hloupost Babiše

Mluvit o trvalém míru je absurdní už jen proto, že se jedná o naprosto idealistický cíl. Ano, Pavel mohl odpovědět mírněji nebo zaobalit svá slova tak, aby je jeho rivalové nemohli využívat. Udělal chybu, ale ještě větší teď činí právě Babiš, u něhož se zdá, že se rozhodl všechno vsadit právě na kartu s trvalým mírem.

Jde přitom prakticky o podobnou věc, jako proslulý citát exprezidenta Václava Havla. „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ pronesl během sametové revoluce Havel. Jeho slova se stala symbolem, jímž se dnes, více než 11 let po jeho smrti, zaštitují ti, kdo jej chovali v úctě. A rovněž ti, kteří tato slova jednoduše chtějí využít.

K tomuto výroku se v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS vrátil i slovenský herec a politik Milan Kňažko. „Jak říkal Václav Havel, že ‚pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí‘, tak samozřejmě, že nezvítězí. Ani se to nikdy nestalo. Ale bojovala a netřeba v tomto boji slevit, je nutné usilovat aspoň o remízu,“ řekl mi před několika týdny Kňažko. A tento výrok bych jednoznačně podepsal.

Hovořit o trvalém míru či pravdě a lásce zvítězivší nad lží a nenávistí je naprosto v pořádku. A rozhodně bychom měli o něco takového usilovat. Smiřme se sice, že nevyhrajeme, ale to by na našem boji nemělo nic změnit, abychom se ideálnímu světu alespoň přiblížili. Je ale absolutně přes čáru něco takového vyukžívat v politickém boji. Tady Andrej Babiš jednoduše přestřelil.

Tagy: