Dusno na mítinku Babiše v Liberci: Dav krotila policie. Není to příjemné, říká Monika

Prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO Andrej Babiš přijel ráno do Liberce, kde v pátek pokračuje ve volební kampani před druhým kolem voleb. Po 9:00 dorazil k nádraží, kde ho obklopil dav desítek lidí – odpůrců i příznivců. Současně se ozývalo skandování „Babiš na Hrad“ a „Pavel na Hrad“. V centru Liberce pak musela zasahovat i policie, která oba tábory krotila. V Jablonci nad Nisou se bývalý premiér kvůli odpůrcům nedostal ani na náměstí a z města odjel.

U nádraží v Liberci strávil Babiš v obležení svých příznivců i odpůrců, kteří se vzájemně překřikovali, více než hodinu. Obešlo se to ale bez fyzických konfliktů. Dopoledne na Soukenném náměstí čekaly na prezidentského kandidáta početnější skupiny lidí. Oba tábory, které od sebe dělily tramvajové koleje, na sebe opět pokřikovaly a přely se. Když Babiš přijel, lidé z obou stran ho obklopili, policie je následně z odsunula, aby mohly projíždět tramvaje. Na místě situaci sledoval i štáb CNN Prima NEWS.

Babiše doprovázela manželka Monika, která sdělila, že jí napjatá situace nebyla příjemná. Policie na situaci dohlížela, vážnější konflikty řešit nemusela. Po příjezdu do Jablonce, kam bývalý premiér zamířil z Liberce tramvají a autobusem, se předseda ANO zastavil ve vinotéce pro svařené víno. Následně si v hotelu Central objednal jídlo.

Poté, co chtěl Babiš po obědě dorazit na náměstí za podporovateli, zablokoval mu na něj vstup početný dav lidí. Někteří měli transparenty, například s textem: „Nechci se dalších pět let stydět za prezidenta.“ Kvůli odpůrcům se Babiš na místo nedostal a krátce po 15. hodině z města odjel. Žádné potyčky policie nezaznamenala

Odpoledne se šéf hnutí ANO setkal s příznivci také v Děčíně, kde v prvním kole voleb s náskokem vyhrál. „Jeho návštěva je nečekaná, jediné avízo, které se objevilo ve veřejném prostoru, byla informace od náměstka primátora Jana Skalického, který na sociální síti uvedl, že Andrej Babiš vystoupí na náměstí a setká se se svými příznivci,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Kristián Šujan. „Děčín si zaslouží, aby pan předseda strany a kandidát na prezidenta dorazil. Využil jsem toho, že byl na severu a domluvil jsem, že nás navštíví také,“ uvedl Skalický. S Babišem se nakonec v Děčíně setkaly nižší stovky lidí. Na situaci na místě dohlížel antikonfliktní tým a několik jednotek policie.

Babišovým soupeřem ve druhém kole voleb je bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. V Liberci a Jablonci v prvním kole prezidentských voleb vyhrál. Pavla ve stotisícovém Liberci v prvním kole volilo 20 822 lidí, což bylo 40,06 procenta hlasujících. Pro někdejšího premiéra Babiše hlasovalo 16 022 lidí, získal tedy 30,82 procenta hlasů.

Ve 45tisícovém Jablonci pro Pavla hlasovalo 8 829 voličů, což znamenalo bezmála 39 procent hlasů. Babiš získal hlasy od 7 349 lidí, tedy 32,45 procenta. Naproti tomu na Děčínsku měl poslanec za Ústecký kraj Babiš 47,93 procenta hlasů a jeho soupeř v druhém kole 27,57 procenta hlasů.

Pavel začal pátek v Ostravě, kde naopak v 1. kole zvítězil Babiš. Odpoledne bude Pavel v Brně. Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční za týden.

Zatímco na začátku ledna  21 procent lidí uvedlo, že Andrej Babiš (ANO) v jejich očích klesnul, o čtrnáct dní později, tedy po televizních debatách a kampani, mělo tento pocit 32 procent lidí. U Petra Pavla se za stejné období změnil vztah k horšímu „jen“ u 21 procent občanů. Co dalšího data agentury STEM pro CNN Prima NEWS odhalila?

Tagy: