Greta se zdviženými prostředníčky vysmívala poraženým europoslancům. Část Grean Dealu prošla

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová vyvolala ve čtvrtek v Evropském parlamentu pěkné pozdvižení. Ve chvíli, kdy těsnou většinou prošel zákon, který je jednou z hlavních součástí tzv. Zeleného údělu pro Evropu (Grean Dealu), udělala dvacetiletá Greta směrem k odpůrcům předlohy obscénní gesto v podobě zdvižených prostředníčků na obou rukách, píše web deníku Bild.

Hlasování bylo velmi napínavé. Proti předloze, která má napravovat škody v evropské přírodě, se postavila konzervativní EPP (Evropská lidová strana) v čele s Němcem Manfredem Weberem (CSU). Zákon prosazovaný Zelenými byl ale nakonec přijatý těsnou většinou 336 hlasů. Proti se vyjádřilo 300 zákonodárců a 13 europoslanců se zdrželo, píše web deníku Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Vzít děti na koupaliště? Nezodpovědnost, varoval plavčík před brutalitou na plovárnách

Odpůrci předlohy tvrdí, že norma enormně zatíží farmáře, kteří by se museli vzdát obdělávání části půdy. Nakonec se ale nepodařilo odpůrcům získat dostatečný počet hlasů a předloha prošla.

Za přijetí normy Greta Thunbergová ve Štrasburku před sídlem Evropského parlamentu s dalšími aktivisty demonstrovala, jak píše zpravodajský portál Politico.

Fotoreportér francouzské tiskové agentury AFP klimatickou aktivistku zachytil na galerii pro hosty s další mladou ženou, jak obě prožívaly napínavé hlasování. Od úlevy, když zákon prošel, přes děkování v podobě srdíček až po obscénní gesto určené třem stovkám europoslanců, kteří byli proti.

Thunbergová proslula svými aktivitami proti globálnímu oteplování. V roce 2018 dala podnět ke vzniku hnutí školních stávek pro klima prezentovaného pod názvem Fridays for Future (Pátky pro budoucnost).

Tagy: